zámek Roztěž

Areál zámku se nachází jihozápadně od obce, v mírném severním svahu. Areál je novodobě oplocen kovovým plotem. Kromě hlavního přístupu od obce alejí ze severovýchodní strany se do areálu parku dalo vstoupit od severu pod mostem se silnicí a dnes již pobořeným mostem nad silnicí v severozápadní části areálu. Předmětem ochrany je zámek s kaplí, podélná hospodářská budova, terasa s plastikami, dvouramenné schodiště s grottou a bazénkem, přiléhající terasová zahrada s vázami na podstavcích, zámecký park s příjezdovou alejí, objekty rozmístěné v parku: domek zahradníka, staré skleníky a pozemky areálu. Zbytek původního hospodářského statku pak představuje hrázděná stodola jihozápadně vedle zámku - zrušeno prohlášení za KP Rozhodnutím MKČR dne 9.4.2016.