radnice

Volně stojící dvoupatrová budova, situována na náměstí Republiky. Skládá se ze tří traktů: ze severního křídla do náměstí, ze spojovacího středního křídla a z jižního křídla do přilehlé uličky. Mezi severní a střední křídlo vestavěna věž. Její základna hranolovitá a přístup k ní dvěma rameny schodiště. Válcové sloupy, podepírající zdivo věže, v rozích zesíleny betonovým obložením. Ve výši původní hlavní římsy přechází hranol věže v oktogon. Přechod tvoří zděné nástavce s fiálami. Věž je ukončena helmou s lucernou a úžlabím střech obou křídel kryje štít leněný římsou ve dvě vrstvy a plasticky zdobený. Z původní stavby zachován portál, jehož edikulu tvoří polosloupy na vysokých podstavcích, v dolní třetině kuželkovitě vyduté, s korintskými hlavicemi, nesoucí profil. římsu, s malým pravoúhlým nadsvětlíkem. Polokruhový vstupní otvor rámují pruty se šroubovitou patkou v rozích přetínané. V koutech po stranách oblouky rosety a listoví. Výžlab vyplňují štítky a rosety. Po stranách ostění kruhová sedátka ve tvaru hříbků, zdobených na spodu listy. Dále zachováno profilované ostění brány do dvora a ostění oken v 1. patře a v mezipatře. Okna jsou v průčelích nepravidelně rozložená a v 1. patře většinou sdružená a rámovaná společným ostěním a podokenní římsou, nesenou konsolkami. Profilace okenních ostění věže a halvního průčelí bohatší než severního průčelí. Okna 2. patra novodobá, se štukovými šambránami. Sklepení budovy vystupuje při prudce se snižujícím terénu v jižním křídle nad úroveň ulice. Z původních vnitřních prostor zachovány dva slavnostní sály v 1. a 2. patře severního křídla. Spodní osvětlený 4 sdruženými okny je kryt 4 poli hřebínkové křížové klenby na střední sloup; je však přepažený později vestavěnou příčkou. Střecha budovy sedlová, krytá plechem, helma věže pobitá plechem.