kasárna dvojitá IV (IV/242)

Rozsáhlá půdorysně obdélná nepodsklepená patrová budova v severovýchodní části Okružní ulice, uzavírající hrdlo bastionu č. IV, směrovaná sever–jih, na kterou navazují po obou stranách objekty jednoduchých kasáren. Objekt je zděný s měkkou omítkou v barvě okrové a bílými plastickými prvky. Uliční průčelí svým členěním odpovídá jedenácti traktům s dvojicemi oken v pískovcových pravoúhlých ostěních, s výjimkou střední části v přízemí i v patře sdružených do dvojic. Hladké průčelí vyrůstá z pískovcového soklu, rozděluje ho plochá patrová římsa a ukončuje hlavní římsa s kladím. V ose průčelí se nachází průjezd, s pravoúhlým otvorem a dvoukřídlými dřevěnými vraty s brankou pro pěší, v patře jedna okenní osa. po stranách průjezdu vždy jedna okenní osa (na jihu schodiště, na severu záchody). Štítová průčelí jsou z větší části zakryta navazujícími jednoduchými kasárnami, do horní části krátce zabíhá hlavní římsa, ve štítech se vždy nachází pravoúhlý portál vstupu do krovu (jižní zazděný). Dvorní průčelí se zazděnými arkádovými oblouky chodby, v zazdívkách velká pravoúhlá okna, severně od průjezdu vystupuje přistavěné křídlo záchodů s dodatečně vloženým výtahem. Jedenácti vnitřním traktům odpovídá na dvorním průčelí vždy jedna okenní osa s výjimkou štítových, kde jsou v přízemí i v patře vždy dvě okna v kamenných ostěních, v hloubce. dělená do latinského kříže s dolními křídly s příčkou. Okna v kamenném ostění se dochovala i v 5. traktu od jihu (schodiště). V ostatních osách v nepřiznaných zazdívkách arkádových oblouků s ponechanými pískovcovými parapety velká okna dělená do latinských křížů a dále do dvojic křídel (dolní s příčkou), pouze v přízemí 2. a 9. traktu plechová dvoukřídlá vrata se sklobetonovými nadsvětlíky, v 6. ose přízemí pravoúhlý otvor průjezdu (v patře okno s parapetem arkády) a v 8. ose jednoduché okno (v patře s parapetem arkády, ale zazděné sklobetonem). V křídle záchodů na východě a severu nesymetricky umístěná okna dělená do latinského kříže, na východním průčelí v přízemí pravoúhlá vrata výtahu (pod přístřeškem rampy). V interiéru dochováno množství oken a dveří z doby výstavby a úprav 19. století.