schodiště se zdí a sochou sv. Jana Křtitele

Parapetní zeď oddělující ulici od sníženého terénu na J straně se ve své polovině zalamuje a obíhá kolem kamenného pilíře s pískovcovou sochou sv. Jana Křtitele. Zeď (vysoká cca 1,2 m) je z režného cihlového zdiva bez spodního soklu, nahoře ukončená kladenými pískovcovými (hrubozrnnými) deskami s mírným valbovitým ukončením. Svod pilíře prolamuje zeď dolů k jihu vedoucí schodiště, rovněž cihlové, s kamennými schody a s jednoduchým dřevěným zábradlím. U paty schodiště zeď zakončují cihlové hranolovité sloupky, nahoře s pískovcovými deskami. Pískovcový hranolovitý pilíř se sochou (V cca 2,2 m) má dvoustupňový základ. Dolní část je hladká, mírně odstupňovaná; střední užší část je po stranách nahoře i dole lemována plastickými volutami. Boční strany jsou členěny rytými podélnými rámci s půlkruhovými oblouky, na čelní straně je reliéfní výjev Setkání poustevníka sv. Ivana se sv. Janem Křtitelem. Na ořímsované horní části pilíře, která předstupuje, je umístěn vlastní podstavec sochy ve tvaru nízkého hranolu, na přední a zadní straně zdoben vyrytým rámcem s vykrojenými rohy. Na podstavci na plastických kamenech stojí Jan Křtitel. Od pasu je zahalen do kůže (řasená draperie), kterou přidržuje pravou rukou, levou obemyká jednoduchý železný kříž (V cca 3 m). Má předkročenou levou nohu, u které leží na kamení plastika beránka. Světcovu tvář s vousem lemují vlnité vlasy. Hlavu má mírně skloněnou, pohlíží dolů k cestě. K horní profilované části pilíře je na čelní straně připevněno dlouhé rameno zdobené rozvilinami z plochého železa nesoucí čtyřbokou kovanou lucernu s drobným dekorem, zasklenou. Výklenek parapetní zdi s pilířem a sochou uzavírá v linii čelní strany zdi nízká kovaná mříž, mírně dekorovaná. Předmětem ochrany je socha na pilíři, parapetní zeď a schodiště na pozemcích č. parc. 4511, 3726, 3717/3, 3717/4.