hospoda U věnce

Dům se nachází ve zlomu v severozápadní části Soukenické ulice. K jeho zadní části byla ještě nedávno připojena zahrada s památkově chráněnou ohradní zdí do Šultysovy ulice. Zeď však byla s výjimkou dvou pilířů brány zbořena a na pozemku zahrady vyrostla novostavba obchodního domu s parkovištěm. Jednopatrový řadový dům ukončuje sedlová střecha s hřebenem orientovaným rovnoběžně s ulicí. Průčelí je čtyřosé, patro člení dřevěná dvoukřídlá okna členěná do kříže, s novodobě rozšířenými otvory. Parter pročleňují tři archivolty zdůrazněné vrcholovým klenákem, ve kterých jsou umístěné výkladce a vjezdová vrata. Krajní pravá osa je okenní. Pozůstatkem staršího členění fasády jsou toskánské pilastry vysokého řádu, na které dosedá bohatě profilovaná korunní římsa s vlysovým pásem. Mezipodlaží odděluje vlysový pás ohraničený pásovými římsami. Důležitým výrazovým prvkem fasády je také struktura omítky, kde hrubou, tmavě zelenou základní plochu doplňují světlé, hladce omítané články. Dům je uspořádán jako hloubkový trojtrakt s průjezdem posunutým do pravé poloviny domu. Průjezd, který se v zadní části domu lomí a ústí do dvora, je zaklenutý valenou klenbou s pětibokými výsečemi. Předmětem ochrany je dům čp. 58 a pozemky parc. č. st. 113 a 3781, parc. č. p. 65/1 a 2375. Středověké opevnění s baštou, které je součástí domu čp. 58, je jakožto součást městského opevnění zapsáno samostatně pod r. č. 17463/2-563.