kostel Nanebevzetí Panny Marie

Areál kostela je situovaný při silnici na horní západní straně návsi. Je v nadmořské výšce 370 m a je zdaleka viditelný. V těsné blízkosti kostela stojí fara s hospodářskými budovami, v jihovýchodním koutě bývalého hřbitova stojí samostatná hranolová zvonice. Orientovaný kostel má dlouhou loď a trojboce ukončený presbytář, ke kterému ze severní strany přiléhá sakristie. Presbytář je sklenut valenou klenbou s lunetami, sakristie křížovou klenbou, loď falešnou klenbou segmentového tvaru. Exteriér kostela má barokní podobu, na západě s ozdobným štítem. Hlavní vstup na západní straně doprovází drobná předsíňka s "kýlovou" střechou. Uprostřed jižní strany lodi byl další barokní vstup, západně od něj původní vstup s analyticky odhaleným gotickým portálkem z doby kolem roku 1270. Kostel má sedlovou střechu, nad presbytářem ukončenou sanktusníkovou věžičkou. / Sochy sv. Prokopa, sv. Jana Nepomuckého, dřevěný kříž a kamenný podstavec jsou rozmístěné v prostoru před jižním průčelím kostela. Litinový kříž stojí při západním průčelí, po pravé straně předsíně. Areál ohraničuje ze tří stran plná zeď, čtvrtá západní strana je vymezena farní budovou. Kostel je přístupný z východní strany - schodištěm s pilířovou brankou z návsi a ze severní strany pilířovou branou./ Předmětem ochrany je kostel, zvonice, socha sv. Jana Nepomuckého, socha sv. Prokopa, litinový kříž, kamenný podstavec, ohradní zeď s branami a předmětný pozemek./ Dne 16.11.2015 bylo uskutečněno přemístění sochy sv. Jana Nepomuckého a sochy sv. Prokopa na pozemek parc.č.2 v k.ú. Malešov.