socha sv. Gottharda na podstavě

Volně stojící socha na okraji obce, orientovaná k severu, obklopená dvěma lípami. Socha v nadživotní velikosti, z jemnozrnného pískovce, je umístěna na 2,5 m vysokém dvoustupňovém podstavci hranolovitého tvaru. Soklem je kvádr s pravoúhle vybranými rohy o půdorysu 90 x 90 cm. Na sokl je přes obloun a mělký výžlabek usazen 60 cm široký hranolovitý podstavec s vybranými rohy, v dolní části vázovitě vypuklý. Nahoře je ukončen rovnou profilovanou římsou. Na čelní straně je opatřen rovnou profilovanou římsou. Na čelní straně je kartuše s rostlinným dekorem a korunou. Uvnitř na dvou vyhlazených polích písmena "JF". Pod kartuší je umístěn vyrytý nápis z velkých a malých písmen s chronogramem. Na zadní straně letopočet 1731. Na nízké čtvercové desce stojí s nakročenou pravou nohou světec s mohutným plnovousem v biskupském ornátě a mitrou. horní část těla je vytočena k pravé straně, levou ruku mírně pozdviženou, pravou ukazuje před sebe dolů. Šat tvoří bohatou draperii. (chybí palec pravé ruky a berla v levé).