vila Aloise Kuby

Vila je charakteristická zejména svými širokými okny, terasami, balkóny, výrazně předsazenou korunní římsou a zejména organickými formami samonosného schodiště, vedoucího z terasy nad garážemi do patra. Dalším neobvyklým prvkem je segment zimní zahrady v prvním patře a v interiéru “gotický” lomený oblou k nástupu na schodiště. Vila je projektována jako kubus zahrnující přízemí a dvě nadzemní podlaží , jenž jsou organicky schodištěm propojeny se zahradou obklopující dům. V přízemí jsou situovány dvě garáže, jejíž plochá střecha je zároveň terasou 1.N.P. Vedle garáží je projektováno poměrně široké hlavní schodiště vedoucí ke hlavnímu vstupu do vily dvoukřídlými prosklenými dveřmi opatřenými kovovou mříží. Plocha kolem hlavního vstupu pojednána režným keramickým obkladem. Přízemí vlastního domu zahrnuje na levé straně pravoúhlá dřevěná okna a pravoúhlý vstup do hospodářského zázemí domu. V 1.N.P. na východní straně je osazen vyložený pravoúhlý arkýř s průběžným oknem. Ve 2.N.P. je arkýř balkónem s kovovým zábradlím. Severní strana domu je členěna soklem s režným keramickým obkladem, v němž se nacházejí dvě pravoúhlá okna. V 1.N.P. je fasáda členěna drobným balkónem s vyzděným zábradlím. Západní strana vily má v přízemí keramický obklad se zděným pravoúhlým arkýřem nesenými hranolovými pilíři (arkýř byl přistavěn ve 2. polovině 20. století). Okna v 1. a 2. N.P. jsou pravoúhlá z dřevěných profilů, ve 2. N.P. okenní výplň s luxfery. Segment prosklené zimní zahrady propojuje západní a jižní stranu domu a ústí na terasu, z níchž vedou dvě schodiště, jedno do západní části zahrady a druhé na jižní terasu nad garážemi. Vstup do zimní zahrady kryt předsazenou terasou 2.N.P. nesenou subtilními válcovými sloupy. Ve 2.N.P. je zazděna původní krytá terasa. V současné době je zde jedno pravoúhlé okno a pravoúhlý vstup na terasu. Na jižní stranu je situováno v 1.N.P. jedno velké čtyřdílné pravoúhlé okno a ve 2.N.P. jedno dvoudílné okno. Fasáda vily hladká, parter obložen režným keramickým obkladem. Pravoúhlá okna jsou zasazena do úzké špalety. Výrazným architektonickým prvkem je vyložená korunní římsa probíhající kolem celého domu a zalomená křivka vnějšího schodiště. Interiér: tři obytná podlaží vily obsahovala šest pokojů, orientovaných k východnímu uličnímu průčelí a k jižní straně. Obytné prostory byly odděleny od schodiště a příslušenství v západní a v severní části domu. Přízemí obsahovalo kromě obslužných provozů i ubytování služebnictva, v severovýchodní části přízemí byl situován samostaný jednopokojový byt s vlastním vchodem ze zahrady. Suterén protažený do podnože pod samonosným venkovním schodištěm obsahoval dvě garáže, sklepy, komoru, mandlovnu, prádelnu, kotelnu, rozvodnu ústředního topení a sklad paliva. Kromě toho zde byl zřízen kryt - trezor s pozoruhodným zařízením pro výměnu a filtraci vzduchu. Bydlení rodiny byla vyhrazena obě patra, vybavená nábytkem v UP závodech podle návrhů bratrů. V přízemí byl situován hlavní vstup a přijímací pokoj pro návštěvy, v severní části domu byla kuchyně. V prvním patře, do kterého se vcházelo centrálním schodištěm, byla projektována prostorná hala se segmentovou zimní zahradou. Zimní zahradou se procházelo na terasu krytou terasou horního patra. V severní části domu byla i v 1. patře kuchyně s komorou a spíží. Z hlavní chodby se vcházelo do pokoje s pravoúhlým arkýřem. Strop v této místnosti byl zdoben fabionovými římsami se zaoblenými lištami. Druhé patro bylo vyhrazeno intimnímu životu rodiny. Nacházely se zde tři pokoje, z nichž jedna byla ložnice, dále koupelna a šatna. Součástí druhého patra byla i terasa částečně krytá i otevřená. Terasa byla ve druhé polovině 20. století uzavřena a obložena umakartovým obkladem, kterým byl opatřen i kazetový podhled předložené střešní římsy.