kostel sv. Jiljí

Kostel stojí v jižní části návsi Dolánek nad Ohří. Orientován je ve směru sever (hlavní průčelí) – jih (presbytář). Loď s přesahujícím štítem je obdélná, přiléhající kněžiště je mírně zúžené, v závěru trojboké, po obou stranách presbyteria je připojena nízká sakristie. Střecha je sedlová s valbou v presbytáři. Valbově jsou zastřešeny i sakristie. Krytinu tvoří jednoduše kladená bobrovka. Omítka je degradovaná, nosné zdivo.je odhalené. Areál kostela vymezuje z větší části ohradní zeď zděná z plných cihel, dodnes částečně omítaná. Areál je půdorysně obdélný se skoseným jihovýchodním koutem. Ve Východní straně se nachází brána. Východně od brány stojí na čtvercovém půdorysu zvonicová věž se stanovou střechou a s lucernou. Věž je ve zvonové části prolomena segmentově zaklenutými okny. K věži od severu vede jednoramenné rovné schodiště vymezené z jedné strany ohradní zdí kostela a druhé nízkou cihelnou zídkou. Jednotlivé stupně mají hrany z položených pískovcových kamenů. Posledním prvkem areálu je litinový kříž n kamenném podstavci.