kostel sv. Jiljí

Areál kostela leží na záp. okraji Rakovníka na bývalém Karlovarském (též Svatojilském) předměstí asi 1,2 km od historického jádra města ve svahu, mírně stoupajícím od ulice Dukelských hrdinů k S. V nepatrně svažitém terénu se rozkládá bývalý, již dávno zrušený hřbitov nepravidelného, přibližně lichoběžníkového půdorysu. V nejvyšší sev. části hřbitova stojí kostel, v JV koutě hřbitova je umístěna malá budova bývalé poustevny čp. 68. Hřbitovní pole, dnes bez náhrobků, je obehnáno ohradní zdí s branou, do zdi je zasazeno 14 výklenkových kapliček křížové cesty. Plocha hřbitova je travnatá, od brány k již. vchodu do kostela vedou dvě řady keřů pámelníků, vytyčující přístupovou cestu. Podél ohradní zdi ze strany hřbitova jsou nasázeny staré velké lípy. Předmětem ochrany je: kostel, bývalá poustevna čp. 68, ohradní zeď s branou a kapličkami křížové cesty a pozemky vymezeného areálu.