sýpka obecní

Špýchar byl vystavěn na obdélném půdorysu s dvouosým přístavkem na dvorní (jižní) straně, završen sedlovou střechou krytou bobrovkami a členěnými trojúhelnými štíty po stranách. (Další popis viz. EL z r. 1970.) V rámci opravy fasády v novější době došlo k několika zjednodušením detailů členících špýchar: šambrány oken v druhém patře na průčelní straně do ulice Ku Ptáku již nepřerušuje svazkový hlavní klenák a plochy kolem oken na štítových průčelích jsou hladké bez původní podokenní římsy. Kromě přístavku na jižní straně byla všechna původní šestitabulková a čtyřtabulková (ve štítech) okna nahrazena okny nedělenými dvoukřídlými. Do oken v přízemí byla zasazena železná mříž. Na průčelní straně v druhé ose zleva v přízemí byl okenní otvor nahrazen novodobými dřevěnými dveřmi. K západní štítové straně špýcharu přiléhá kamenná zeď s vjezdem (u vjezdu je vyzděná z cihel). Zeď má výšku cca 3,2 m, je nahrubo omítaná s naznačenými obdélnými poli v maltě, pokrytá vrstvou cihel. Ačkoliv fasáda špýcharu prošla v nedávné době opravou, celý objekt je jinak ve špatném stavu. Na východní štítové straně byl ubourán malý obdélný přístavek v šířce jedné osy a tím je otevřená a volně přístupná prostora v suterénu špýcharu se segmentově zakončeným vstupem, kde je navrstveno velké množství odpadu. Mnoho oken je vyskleno, okenní rámy uvolněny. Okna na přístavku na jižní straně jsou bez skel, zabedněná plechem. Na průčelní severní straně kromě znečištění graffiti je v místě, kde chybí část okapu, poškozená omítka - loupe a část je pokryta silným nánosem zelených řas. Vlhkost je patrná i v dolní části na jižní průčelní straně na soklu, kde omítka opadává a na dvouosém přístavku na jižní straně. Štít na západní straně je ve vrcholu porušen, chybějí piniová šištice a jedna z kamenných koulí. Zbylé koule na obou štítech a šištice na druhém štítu mají setřenou modelaci, kámen je narušen a zčernalý. Zeď je zašlá, místy je opadaná omítka./ Předmětem ochrany je budova špýcharu, kamenná ohradní zeď přiléhající k jeho západní straně a příslušné pozemky. Původní součást památky - vjezdová brána byla v 60. letech zbořena.