kostel sv. Kateřiny Alexandrijské s farou

Areál kostela a fary, situovaný přibližně uprostřed obce jihozápadně od zámeckého areálu, lze rozdělit do dvou relativně samostatných uzavřených, funkčně však spojených jednotek, oddělených i odlišnou výškovou úrovní terénu. Vlastní sakrální část areálu s kostelem je položena na bývalém ohrazeném hřbitově na široké ploché terase při okraji krátkého svahu, strmě spadajícího k jihu. Neúplně dochovaná ohradní zeď vymezuje zhruba oválný půdorys zrušeného hřbitova, v jehož západní části proti vchodu do kostela stojí výklenková kaple sv. Jana Nepomuckého. Zeď má na již. straně vzhledem k prudkému svahu charakter opěrné tarasní zdi. Z linie ohradní zdi vystupuje ven ze hřbitova drobná stavba čtvercové márnice. Plocha někdejšího malého hřbitova, dnes zcela zbaveného náhrobků a křížů, je neudržovaná, zarostlá travou, plevelem a náletovými křovinami. Pokračování popisu na DL. Předmětem ochrany je: kostel, kaple sv. Jana Nepomuckého, ohradní zeď s márnicí, fara čp. 45, brána farního dvora, stodola a pozemky vymezeného areálu. Ohradní zeď farního dvora se nachází v prostředí předmětné památky (bez památkové ochrany). Památková ochrana chlévů byla zrušena. V bezprostřední blízkosti bývalého hřbitova s kostelem směrem k jihovýchodu, ale ve výrazně nižší poloze, se rozkládá navenek rovněž uzavřený komplex fary s hospodářským dvorem, který přímo sousedí s hospodářskými budovami zámku a zámeckým parkem. Budovy farního celku jsou rozloženy po obvodu velkého dnes travnatého obdélného dvora, který se mírně svažuje k jihu. Na západní straně stojí vlastní fara s navazující vjezdní branou, jižní okraj dvora vymezuje polozřícená budova chlévů, na východě uzavírá plochu dvora stodola. Dvůr pak dále k východu volně přechází v zahradu, ohraničenou na východní a zčásti na jižní straně ohradní zdí (bez památkové ochrany). Na severu ohraničuje areál dlouhá hospodářská budova s chlévy, která je součástí sousedního zámeckého areálu.