zahradní altán

Altán-besídka spolu s pozdně klasicistním domem čp. 369 jsou situovány do údolí Divoké Šárky v Podbabě v blízkosti Šáreckého potoka. Tento dřevěný přízemní altán je vystavěný na nízké lehce vyvýšené vyzdívce, jež přesně kopíruje jeho obvod. Obdélný půdorys je směrem k silnici akcentován mělkým středním rizalitem, který se do novodobé sedlové střechy altánku propisuje vlastním sedlovým zastřešením. Fasáda rizalitu je zpracována stejně, jako u bočních průčelí, tedy s trojúhelným zakončením a shoduje se také v jejich ornamentálním členění. Do objektu se vstupuje z obou kratších stran, ke dveřím vždy vedou krátké přístupové schody. Plocha průčelí je členěna pravoúhlým rastrem z profilovaných trámů, který vytváří jakési výplňové plochy. Vzájemná překrytí prken jsou zdobena mělkým jehlanem. Některé z výplní jsou vyplněny ornamentálně bohatě prořezávanými deskami, jiné jsou vyplněny horizontálně kladenými prkny nebo sítí z úzkých latí. Nad okny výplně obsahují nečleněné plochy, které byly dříve pokryty ornamentální malbou - na hlavních osách červené barvy, na bočních světlé, což je ve zbytcích patrné dodnes. Uvnitř se nachází jedna velká nedělená místnost. Členění vnějších stěn se částečně opakuje v interiéru, takže zde najdeme stejný systém rastru. Hladké plochy stěn jsou opět pokryty ornamentální malbou. Na dřevěném stropě se nachází kazetování. Střední čtvercová pole jsou obohacena o plastický motiv osmicípé hvězdy, jejíž vnitřní pole jsou opět vybavena malovanými motivy. Obdobné malované prvky najdeme také v ostatních kazetách stropu. Ze severozápadní strany je k altánu přistavěna novodobá zděná garáž s dřevěnou transparentní stěnou v patře a vlastním zastřešením, jež přebírá sklon střechy altánu. Vytváří tak samostatnou stavební jednotku, která je nezávislá na objektu altánu. (Tato garáž není předmětem návrhu prohlášení za KP.)