měšťanský dům

Jednopatrový měšťanský dům s renesanční sgrafitovou ornamentální výzdobou je situován na severní straně Hroznové ulice, na území městské památkové rezervace. Průčelí domu o třech okenních osách s barokním volutovým atikovým štítem má zachovalou renesanční sgrafitovou ornamentální fasádu z roku 1597. Průčelí domu je provedeno sgrafitovou technikou v tónech černé bílé s bohatým rostliným ornamentem a jeho celá plocha je členěna římsami. Parter domu je prolomen vlevo okenním otvorem a vpravo dveřním otvorem se segmentovým ukončením. Okno dvoukřídlé, mohutné dřevěné konstrukce, členěno na čtyři pole a je osazeno v mělké špaletě. Dveře dvoukřídlé, větších rozměrů se segmentovým ukončením, celoprosklené s dřevěnými příčlemi. Přízemí je ukončeno jednoduchou plochou patrovou římsou. Patro je prolomeno třemi okenními otvory. Okna dvoukřídlá, dvojitá, šestitabulková a osazena v mírné špaletě. Průčelí domu je ukončeno mohutnou profilovanou korunní římsou krytou prejzovou krytinou. Nad římsou se zvedá barokní atikový štít ukončený zvlněnou profilovanou římsou, která je kryta prejzovou krytinou. Plocha štítu v sobě skrývá původní renesanční štít s volutovými křidélky, kde štít je členěn okenním otvorem se segmentovým ukončením a žaluzií ve středu a dvěma krajními slepými okénky menších rozměrů. Průčelí změněno po opravě r. 1968; v přízemí na nárožích objeveno sgrafitovou technikou provedené kvádrování a vertikální pás rozviliny, po levé straně pak stejným způsobem provedený rám původního okna, ukončený členěným nástavcem. Nad portálem, nad patrovou římsou se dochoval letopočet 1597. Okenní otvory v patře jsou vloženy do stejných rámů s rozvilinami jako v přízemí a spočívají na vlysu vyplněném rozvilinou. Nad okny se uplatňuje bohatá sgrafitová výzdoba s rozvilinami a květinami. Sgrafitová výzdoba s rozvilinami se nachází i na atikém štítu. Dvorní fasáda domu s trojúhelným štítem zcela nestylová, hladká a o dvou okenních osách. Fasáda je členěna okenními otvory různých velikostí v jednotlivých patrech. V přízemí je dveřní otvor se segmentovým ukončením. Ve štítu je prolomen okenní otvor se segmentovým ukončením. Okna nová. Za domem se nachází obdélný zatravněný dvorek, ketrý je ohraničen na severní a východní straně ohradní zdí a na západní stěně obvodovou stěnou dvorního sousedního křídla a dřevěnou stěnou, která není předmětem památkové ochrany. V severní části dvora se nacházel dvorní objekt z roku 1876, který byl v průběhu 20. století zbourán.