měšťanský dům

Řadový měšťanský dům je situován na severní straně Hroznové ulice, na území městské památkové rezervace. Západní část domu (rizalit) o dvou okenních osách předstupuje před uliční průčelí a vytváří tak lom v Hroznové ulici. Předmětem památkové ochrany je měšťanský dům s navazujícím dvorem, který byl ve 2. pol. 20. století zastřešen pro potřeby majitele, vznikl interiérový prostor, který byl propojen půdorysně s měšťanským domem a v úrovni patra vznikla zastřešením terasa. Dům je zastřešen sedlovou střechou, jejíž hřeben je kolmý k ulici Hroznová. Uliční průčelí s hlubším rizalitem na západní straně a s arkýřem v Jv rohu má eklektickou fasádu s atikovým patrem z roku 1885. Průčelí domu s mírně předsazeným soklem je bosované s odstupněnou hloubkou bosáže po patrech, mimo atikového patra, které je hladké. Parter rizalitu je ve středové ose prolomen dveřním otvorem ve štukovém ostění. Dvoukřídlé dveře s nadsvětlíkem jsou klasaicistní, s exteriérovou kovovou zdobenou mříží a osazeny v širokém ostění. Východní parter je prolomen zcela vlevo segmentovým dveřním otvorem, kde jednokřídlové segmentové dveře svlakové konstrukce s horizontálním kováním a dále vpravo výkladcem v dřevěném rámu. Dveře mají velkou řemeslno-uměleckou hodnotu. Nad výkladcem je umístěn vývěsní štít "Dobrá čajovna". Přízemí domu je ukončeno profilovanou předsazenou patrovou římsou, která je oplechována. Okenní otvory v patře, na obou fasádách i v arkýři, jsou ve štukových odstupněných šambránách dosedající na předsazenou podokenní římsu. Nad oknem se nachází přímá nadokenní profilovaná římsa podepřena konzolami se zdobnými rostlinými prvky. Pod oknem je plocha fasády zvýrazněna štukovým obdélným polem dosedajícím na patrovou profilovanou římsu. Štukové pole je zdobeno ornamentální a rostlinou výzdobou. Okna jsou dvoukřídlá, členěna pevným poutcem do "T" a jsou osazena ve velmi mělké špaletě. Patrový arkýř dosedá na vyklenutý segmentový pás zasahující do patrové římsy. Patro domu je ukončeno profilovanou oplechovanou římsou, nad kterou se uplatňuje atikové patro s profilovanou korunní římsou. Atikové patro je prolomeno okenními úzkými otvory ve štukových šambránách s uchy ve spodní i v horní části. Okna jsou dvoukřídlá, členěna na čtyři pole. Plocha mezi okny je zdobena štukovými obdélnými poli s rostlinami a ornamentální výzdobou. Musíme upozornit na pozoruhodný detail, který se nachází v zákoutí vystupujícího rizalitu, kde se skrývá výklenek s jakousi kamennou skulpturou, snad konzolou, s lidskou tváří. Když ji zedníci na poč. 21. století odhalili, začali záhadnou plastiku nazývat zazděná panna. Ve skutečnosti se může jednat o druhotně využitý kamenický prvek, pocházející zřejmě z původního gotického kostela sv. Mikuláše. Byla vyslovena i doměnka, že se jedná o zbytek výzdoby velice úzkého podloubí, které kdysi pravděpodobně procházelo přízemím domu. Dvorní fasáda domu je zcela hladká, nestylová a má břizolitovou omítku. Plocha je prolomena novými okenními otvory. Za domem se nacházel obdélný dvůr, který byl ve 2. pol. 20. století zastřešen. Zastřešení a další úpravy ve dvoře nejsou součástí KP. Zastřešením dvora došlo k vytvoření místnosti v přízemí, která byla půdorysně propojena s měšťanským domem a dále vznikla terasa v úrovni prvního patra. Kostrukce zastřešení je nová a její střecha je oplechována. Ve střeše se nachází osvětlovací světlíky segmentového ukončení. Terasa je přístupná po přímém dřevěném schodišti, které je situováno v místnosti pod terasou.