kašna se sochou Záboje

Kašna se sochou Záboje, pískovcová, o celkové výšce 520 cm je situována v jižní části náměstí TGM. Průměr kašny je cca 7 m, po vnějším obvodu s tesanými rytmizovanými vpadlými oblými pruty. Okolo kašny vyvýšený chodník. Dno vany z pískovcových obdélných desek. Uprostřed vyrůstá skalní útvar, střídmě zdobený florálními úponky, se třemi otvory, ze kterých prýští voda. U jednoho z nich je husa, druhý nad obdélným útvarem s florálními úponky, třetí u hadí tlamy, nedaleko pařezu. Figura Záboje (postavy z Rukopisu) zobrazena ve staroslovanském kroji v nadživotní velikosti, s přilbicí obtočenou vavřínovým věncem a mečem u pasu. Levicí tiskne k srdci loutnu. Pravá ruka spuštěna podle těla se opírá o oválný štít, u štítu leží lev. Pod sochou ve skále vytesáno: "ZÁBOJ/ TY MLUVÍŠ K NÁM OTECKÝMI SLOVY". Níže je přibližně čtvercová deska ze světlejšího materiálu s nápisem: "Zakladatelem/ vodovodu/ našeho jest pan/ Jan Kopp/ dnem 16. června r. 1817".