dům usedlosti

Dům je postaven v mírně svažitém terénu na kamenné podezdívce. Do údolí se obrací štítovým průčelím se třemi okny a štítem se skládanou lomenicí, podtrženou širokým podlomením. Sedlová střecha je nasazena na průčelí symetricky, s dlouhými námětky, přesahujícími na podélných stranách přes obvodové stěny a kryjícími úzká zápraží. Lomenice (novodobá replika) je skládána ze čtyř polí s diagonálně kladenými prkny (do "X"), s přelištovanými spárami. Původně měla drobné větrací otvory a byla ve vrcholu zakončena kuklou, která opravami zanikla a byla nahrazena valbičkou. V podélné zadní straně domu se v jednotném roubení na omítané podezdívce uplatňuje trakt světnice s jedním oknem, následuje trakt černé kuchyně s drobným okénkem, vstup do síně v dřevěné zárubni a trakt komory s jedním velkým oknem. Zadní část dmu s hospodářským využitím je zděná z lomového kamene.