panský zemědělský dvůr

Někdejší velmi rozlehlý knížecí colloredo-mansfeldský hospodářský dvůr, sloužící jako zázemí zdejšího zámku, se rozkládá ve východní části města severně od zámku a děkanského kostela. Areál dvora představuje velkoryse komponovaný komplex samostatně stojících, pouze v nárožích se dotýkajících a komunikačně nespojených budov, symetricky rozložených kolem rozlehlého nádvoří obdélného půdorysu. Východní, do náměstí Svobody před zámkem obrácená strana areálu je komponována reprezentativně s monumentální střední branou, po jejíž stranách stojí jižně jednopatrová budova úředního domu (čp. 676) a vpravo menší přízemní stavení dřívějšího čeledníku (čp. 123). Východní fronta dvora je doplněna mezi budovami ohradní zdí s dvěma menšími brankami. Jižní patrové křídlo (čp. 2), kde bývaly byty, kanceláře, stáje a kolna, se k východu obrací symetricky pojatým barokním štítovým průčelím, stejně jako severní patrové křídlo (čp. 677) s obytnou a hospodářskou částí (chlévy a kolna). Západní přízemní křídlo, uzavírající pravoúhle dvůr, je přízemní a sloužilo jako stodola. Severní, jižní i západní křídlo jsou, až na zmíněná náročněji pojatá štítová průčelí, pojata zcela střídmě. Ve dvoře proti hlavní bráně stojí domek pro studnu - malá klasicistní stavba původně sloupové konstrukce. Areál dotváří obdélná přízemní budova vozové kolny, situovaná v západní polovině dvora, poznamenaná novodobými přestavbami a novodobá budova trafostanice ve střední části nádvoří (vozová kolna a trafostanice ve dvoře nejsou kulturní památkou).