Stará rychta

Naproti kostelu sv. Floriána, v centrální poloze návsi, je situován rozsáhlý a mimořádně hodnotný areál hospody čp. 40. Jádrem areálu je bývalá hospoda, nacházející se v JZ koutě areálu (na S navazuje další trakt - výčep s lednicí). S směrem navazuje budova řeznictví a mladší kůlna s rozměrnou budovou stodoly. SV směrem se nalézají novější stavby chlívků a otevřené kolny. Východní stranu areálu tvoří rozsáhlá hodpodářská budova (chlévy). Na východní straně v ohradní zdi vyniká jižní hlavní brána s nikou (socha sv. Jana Nepomuckého odcizena v roce 2003) a mladší severní pilířová brána. V sousedství, vně areálu čp. 40, stojí dům čp. 39 s branou, přiléhající k domu čp. 40. Předmětem ochrany je areál domu čp. 40 - dům a komory, řeznictví, chlévy, stodola s kolnou, ohradní zeď s branou, dům čp. 39 s branou a pozemky vymezeného areálu.