areál hospodářského statku Nový Dvůr

Areál hospodářského statku Nový Dvůr situovaný v rovinaté krajině u Mlýnského rybníka sestává z voluptuární stavby kruhového saletu a hospodářských budov vymezujících uzavřený pravoúhlý dvůr. Kruhový salet je situován na severovýchodní straně dvora s dynamizovaným vstupním průčelím pilířovým portikem, které je obráceno směrem k Mlýnskému rybníku. Na protější straně ve středu jihozápadní ohradní zdi je vystavěna přízemní stodola. Severozápadní stranu hospodářského dvora uzavírají budovy přízemních koníren s patrovou středovou částí a jihovýchodní strana je vymezena podélnou přízemní obytnou budovou. Obě podélné budovy jsou na všech čtyřech stranách akcentovány klasicistními nárožními průčelími, která jsou arkádovými ohradními zdmi spojena s architekturou kruhového saletu a přízemní budovou stodoly. V severní části uvnitř dvora je situován drobný osmiboký objekt z hrázděného zdiva, v němž jsou instalovány váhy. Hospodářský dvůr je samostatnou uzavřenou architektonickou jednotkou zasazenou do krajinného rámce.