kostel sv. Petra a Pavla

Areál kostela je situován na sev. straně návsi proti zámku v mírně vyvýšené poloze na bývalém hřbitově. Areál se skládá z vlastního kostela a ohradní zdi někdejšího dávno zrušeného hřbitova s dvěma pilířovými branami. Plocha nevelkého hřbitova je převážně travnatá, místy porostlá velkými listnatými stromy i náletovou vegetací. Součástí areálu bylo donedávna torzo sochy sv. Josefa s Ježíškem v náručí při sev. boku chrámové lodi, přemístěné sem ze sousední Kněževsi. Socha je v současné době v dílně restaurátora Fialy ve Zvíkovci a po ukončení opravy bude údajně vrácena na původní dochovaný podstavec na okraji Kněževsi a nebude tedy již náležet do celku areálu kolešovického kostela. Vně areálu v JZ čtvrtkruhově prohnutém nároží těsně před hřbitovní zdí stojí pískovcový pilířový podstavec s prostým křížem, datovaný r. 1886. Také na tento dosud nedokumentovaný kříž by měla být vztažena památková ochrana. Předmětem ochrany je: kostel, ohradní zeď se dvěma branami, kamenný podstavec s křížem a pozemky vymezeného areálu.