měšťanský dům U Cerhů

Rozlehlý areál maloměstské nezemědělské výstavby s hostincem čp. 7 a s nevelým hospodářským zázemím se rozprostírá na Z straně náměstí. Patrový dům zvaný "u Cerhů" se výrazně pohledově uplatňuje hlavním průčelím ve středu náměstí v řadě ostatní zástavby. Po pravé straně domu (S) se nachází jednoosá klenutá brána, kterou se vstupuje na rozlehlý dvůr s z části zděným (chlévy) a z části roubeným (sýpka) přízemním hospodářským objektem s navazující novodobou zděnou částí (garáž?) na S straně. Na Z straně dvora (s odstupem několika metrů od domu) stojí průjezdní zděná stodola (na V s otevřenou vozovou kolnou), která zde odděluje dvůr od rozlehlé zahrady v zadní části areálu (pp.23/1). Areál je na S-JZ straně vymezen vysokou novodobou ohradní zdí s režných cihel (v místech, kde areál sousedí s novým hřbitovem) a na straně J dřevěným laťkovým plotem. Předmětem ochrany dům čp. 7, chlévy, stodola, dvorní brána, a pozemky vymezeného areálu.