sloup se sochou P. Marie

Barokní sloup se sochou P. Marie stojí v parčíku před děkanským kostelem. Základnu sloupu tvoří tři čtvercové stupně. Na nich spočívá krychlový sokl s geometrickými rámy a bosáží. Na přední straně je odsekán nápis, z něhož zbylo jen datum"1896". Na soklu stojí hranolový ořímsovaný podstavec s geometrickými rámy; v rámu na přední straně jsou dvě kartuše. V pravé kartuši jsou rozviliny, v levé znak, po stranách znaku dvě snítky a nad znakem koruna. Pod kartušemi nápis "Ex Voto". Dole na okraji je odsekaný nápis, z něhož zbylo datum "1696". V rámu vzadu je Ukřižovaný. Na podstavci stojí sloup ukončený kompozitní hlavicí s volutami, akantem a rozetami se železnými pestíky. Na hlavici je krychlová podnož mariánské sochy. Marie šlape pravou nohou na krk hada, jehož hlava vystupuje dopředu. Ocas hada se vlní vpředu na Mariině šatu. Marie má sepjaté ruce a hledí vpřed. Kolem hlavy má obroučku s dvanácti hvězdami. Socha je v životní velikosti. Celková výška sloupu je asi 10 m.