měšťanský dům

Dvoupatrový měšťanský dům čp. 436/17 s vrcholně klasicistní fasádou se nachází v jižní frontě řadové zástavby Široké ulice v bloku vymezeném ulicemi Biskupská a Dr. Stejskala. Dům obdélného půdorysu je zakončený sedlovou střechou. Jižně od domu je situován malý dvorek s vlastním parcelním číslem, který je rovněž součástí kulturní památky. Exteriér: Dvoupatrový řadový měšťanský dům čp. 436 situovaný v jižní frontě domů v Široké ulici je zakončen sedlovou střechou, jejíž hřeben je rovnoběžný s uličním průčelím. Střecha je kryta pálenými taškami. Směrem do ulice vyrůstají ze střechy tři shodné, dřevem obložené vikýře, kryté rovněž pálenými taškami - bobrovkami. Uliční průčelí je čtyřosé, přičemž přízemí je směrem od východu prolomeno velkými vstupními vraty, zaklenutými stlačeným obloukem, a dále dvěma pravoúhlými výkladci, osazenými v hladkých rámech. Vrata jsou sice nová, ale důvěrně napodobují své klasicistní předchůdce. Jsou dřevěná, dvoukřídlá, rámové výplňové konstrukce s původním dochovaným kováním kliky, závěsů a zámku. Zbývající dvě patra jsou prolomena čtyřmi okenními otvory, jejichž obdélná šestitabulková okna jsou osazena v líci fasády. Parter je členěn průběžným bosováním a od prvního patra je oddělen profilovanou patrovou římsou. Plocha prvního patra je nejzdobnější částí fasády. Okna dosedají na přímé podokenní římsy a jsou lemována profilovanými šambránami s masivními klenáky. Parapety jsou vyplněny geometrickými obrazci. Pod profilovanou římsou oddělující první a druhé patro probíhá plochý obloučkový vlys s kapkami. Nejjednodušeji je provedena fasáda druhého patra, kterou člení jediný lizénový rám, v němž jsou osazena okna s profilovanými šambránami a přímými podokenními římsami. Uliční průčelí zakončuje profilovaná korunní římsa. Také dvorní průčelí odkazuje na tři důležité stavební etapy objektu. Původně gotický dům byl v renesanci přestavěn, což dokazuje výzdoba fasády. Tu reprezentují stopy renesančního kvádrování na JV nároží a sgrafitovou technikou provedené iluzivní rámování oken v prvním patře včetně patrové římsy, která probíhá i na východní stěně dvorního průčelí. Mezi okny osazenými v šambráně, která se zjevně původně rozevírala, se nachází malá nika, pod níž je vyrytý letopočet "1567" a monogram "P. S." Okna jsou stejně jako okna ve druhém patře obdélná, šestitabulková, zatímco okna v přízemí jsou úzká, obdélná, s třítabulkovým rastrem a mezi nimi je výše umístěn malý větrací otvor. Avšak přízemní okno ve východní stěně je totožné s okny v obou patrech. Fasáda druhého patra je na jižní i východní stěně hladká štuková bez jakéhokoli zdobení, což odkazuje na její pozdější dostavbu. Štít jižní stěny je prolomen jedním oknem osvětlujícím prostory obytného podkroví. Východní stěna je oproti jižní zakončena odstupňovanou mohutnou korunní římsou. Nad vstupem do dvora a podél západní zdi úzkého východního křídla probíhá krytá dřevěná pavlač podepřená dvěma arkádami. Jižně od domu je situován malý dvorek, který je zčásti vydlážděn a zčásti zatravněn. Půdorysně vytváří plochu ve tvaru písmene L. Krátkou západní část dvora ohraničuje zeď, která sahá zhruba do úrovně prvního patra a je kryta dvěma řadami pálených tašek.