měšťanský dům

Patrový dům se nachází na jižní straně Široké ulice v řadové zástavbě v nejstarší části města České Budějovice. Dům je situovaný na obdélné parcele a je zastřešen sedlovou střechou. Za domem se nachází obdélný dvorek ohraničený plotem a pletivem, které není předmětem památkové ochrany. V těsné blízkosti domu se nachází kamenná kruhová studna s dřevěným poklopem. Podél východní hranice dvora se nachází přístavek, který není předmětem památkové ochrany. Uliční průčelí domu je slohově nejednotné, pochází z několika stavebních etap. Goticko-renesanční průčelí domu má malované armované západní průčelí a je ukončeno dvakrát odstupněnou a předsazenou korunní římsou. Plocha přízemí a patra není opticky členěna. Parter domu je zleva prolomen širokým dveřním otvorem v širokém hrotitém tesaném portálku s okosením. Před vstupem jsou dva kamenné stupně vyrovnávající terénní nerovnost ulice - domu. U paty portálu se dochovaly kamenné patníky. Plocha průčelí je v parteru vpravo od portálu prolomena dvěma okenními otvory a v patře třemi okenními otvory. V patře jsou okna rozvržena v rytmu 2-1. Okenní otvory si zachovaly tesané raně renesanční kamenná ostění profilovaná zářezem nad okny a po stranách ostění, zhruba do jeho poloviny. Nad okny se dochovaly přímé nadokenní římsy. Po obvodu oken probíhá malovaná výzdoba černou linkou stýkající se na středu mezi oběma okny. Okna jsou dvoukřídlá, šestitabulková a osazena v ostění. Nad patrem je půdní nadezdívka pocházející z přestavby po požáru z roku 1868 je prolomena třemi dvojicemi malých oken. Nad oknem v přízemí je letopočet 1555, který označuje bezpochyby vznik tohoto renesančního průčelí a celou renesanční přestavbu objektu. Dvorní průčelí objektu je hladké s patrovou pavlačí a s točitým schodištěm na západní straně. Průčelí je ukončeno dvěma pultovými otevřenými štíty vytvářející tzv. „vlaštovčí“ ocas. Východní nároží se kónicky rozšiřuje směrem k patě domu. Přízemí je členěno polokruhovým otvorem průjezdu s dvoukřídlovými dveřmi a s polokruhovým nadsvětlíkem a dvěma okenními otvory, kde okna jsou osazena ve špaletě. Patro je prolomeno dvěma krajními okenními otvory a mezi nimi se nachází dveřní prosklený otvor na pavlač. V patře se dochovaly fragmenty (stopy) malované výzdoby okenních otvorů ve dvou etapách. Za domem se nachází obdélný dvůr, který se mírně svažuje k jihu. Dvůr je zatravněn, na západní straně je vydlážděna cestička ze zámkové dlažby. Při dvorní fasádě, zhruba uprostřed, se nachází kamenná kruhová studna s dřevěným poklopem. Dvůr je ohraničen novým plotem či pletivem, jenž jsou bez památkové ochrany. Na východní straně se nachází nový přístavek s pultovou střechou, který je bez památkové ochrany. Novodobé kovové schodiště k pavlači rovněž není součástí KP.