Traubova vila

Stavba zhruba obdélného půdorysu je umístěna v jižní části zahrady na výškově rozdílném pozemku. Hmotu budovy tvoří jednoduchý horizontální hranolový blok s ustoupeným atikovým patrem a s výrazným rizalitem v levé části uličního průčelí. Fasády mají kamenný obklad z pečlivě opracovaného pískovce, s mělkým ostěním, vyčnívajícími parapetními římsami a s korunní římsou (v r. 1928 byl dům opatřen světlou omítkou, k doplnění kamenného obložení, které mnohem více zdůraznilo klasicistní výraz stavby, došlo r. 1929). Ustoupené podlaží s terasou má po úpravě r. 1992 převážně omítanou fasádu, jejíž kontrastně tmavší barva zachovává původní záměr, kdy tato „střešní“ partie byla pohledově potlačena“ jak výrazem, tak i tmavším odstínem původně rovněž kamenné fasády. Nízké valbové zastřešení je skryto za atikou a pohledově není prakticky patrné. Průčelí jsou rytmizována okenními a vstupními otvory, z jejichž odlišných velikostí a uspořádání je patrné různé převažující funkční využití jednotlivých podlaží (tj. suterén s převážně provozním zázemím, společenské přízemí, soukromé obytné patro, ustoupené podlaží s místnostmi pro personál a hosty). Rámy oken jsou opatřeny zelenými nátěry. V severním uličním průčelí předstupuje v levé části hranolový rizalit. V úrovni suterénu je v ose průčelí prolomen hlavní vstup, zdůrazněný plochou markýzou. Přízemí má vysoká 2 obdélná okna, v prvním patře je průběžný pás menších oken oddělovaných jen úzkými sloupky, obdobně je pojat i užší pás oken ustoupeného podlaží. Jižní zahradní průčelí má pohledově o podlaží méně. Z přízemí s vysokými okny je možno vstoupit rovnou do zahrady. Vstup v pravé části přízemí je zdůrazněn plochou markýzou. Uspořádání menších oken prvního patra je obdobné jako v uličním průčelí. V posledním ustoupeném podlaží se do hloubky prolamuje čtyřdílná lodžie. Západní část vily je zastavěna pouze v úrovni suterénu (zde původně garáž), nad nímž je plochá terasa s dřevěnou pergolou. Pergola z dřevěných latí, navazující na abstraktní geometrickou hmotu domu, byla obnovena v l. 2004-2005 formou repliky podle dochované dokumentace. K severozápadní části vily přiléhá mladší přístavba garáže, obložena kamenným obkladem při úpravách 2004-2005.