Schallerův kříž

Kamenná zaoblená stéla robustního kříže s vysokým vertikálním a krátkým širokým horizontálním břevnem se zaobleným zakončením ramen; z vertikály kříže přibližně v polovině výšky vybíhající ramena horizontálního břevna připomínají křídla tvaru poloviny oválu (komparací s dvouramenným pamětním křížem stojícím dosud v katastru obce Přísnotice pocházejícím z téhož roku 1663, který je téměř identicky utvářen, až na dochované jedno rameno horního horizontálního břevna je možné předpokládat, že i předmětný pamětní kříž byl původně dvouramenný, čemuž odpovídají i proporce navrhovaného objektu). Kříž vyrůstá konkávním zúžením z hranolové (novodobé patky), jíž je vložen do betonového lože pod úrovní okolního terénu. Čelní i zadní stranu kříže pokrývají v téměř celé ploše rozsáhlé sekané nápisy ve fraktuře. Na čelní straně obrácené k cestě je umístěn německý šestnáctiřádkový nápis: (--)3 IAHR (---)/(---)teri sehen(---)/(---)iesser Sto(---)/(---)er Ehrn(--)/(---) vnd Mo(---)/(---)vesste Han(---)/(---)radt Schalle(---)/(---)bedienter vnd Bvr(---)/(---)vspitz Dessen Toter Leib Zu(---)/(---)Brün bey St. Johannesz in di(---)/(---)rufft Bey gesetz die Seele/(---)er Gott entt Inn (---(/(---)nes Avff/Be(---)/(---)tomben/worden/Ammen//. Na zadní straně se nachází čtrnáctiřádkový nápis: (---)1.6.63 (---)/(---) przi Tata(---)/(---) na Tom (---)/(---)rz (---)tnir St(---)/(---) ann Cun(---)/(---)d Ssoller (---)/Czysarsky/(---)vnik a Miesst(---)/(---)overzsky Gehoz mv(---)/(---) w Brnie v Swateho Jana (---)/(---)te postaweno Dusse / v Nadegi do Nebe(vz)ata Byla/Amen//