socha sv. Jana Nepomuckého na podstavě

Pískovcový pilíř se sochou sv. Jana Nepomuckého situován poblíž návsi po pravé straně nedaleko průjezdní komunikace ve směru Střevač - Dolany. Na sesazených profilovaných stupních o rozměru 155 cm x 120 cm postaven kvádrový sokl o rozměru 80 cm x 50 cm x 50 cm výšky s předsazenou přední a zadní deskou, sokl v horní části profilovaný. Na soklu je umístěný kvádrový podstavec o rozměru 55 cm x 45 cm x 120 cm výšky, s volutovými příložkami na bocích v dolní a horní části, s tesanými reliéfními výzdobami, vegetabilními vertikálními motivy s růžicemi. Na čelní a zadní straně povrchových ploch příložek má podstavec bohatou reliéfní výzdobu s kartušemi. Na čelní straně reliéf sv. Karla Boromejského, pod ním text: Carole Boromee/ Ora pro nobis/ O sličný patrone/.../pros za nás a zažeň lsti/...//. Na zadní straně podstavce reliéf silně poškozen zvětráváním pískovce, s rokajovými mušlemi. Podstavec ukončen římsou s bohatou profilací o tloušťce 20 cm. Profilovaný soklík o velikosti 35 cm s plintem stojící sochy sv. Jana Nepomuckého. Světec zobrazen v mírně podživotní velikosti, dynamicky pojatý, v kontrapostu, esovitě prohnutý. Sv. Jan N. oděn v bohatě zřaseném kanovnickém rouchu s almucí, v levé ruce drží Paládium země České, pravou ruku má ohnutou v předloktí s uchopeným biretem. Materiálem světlý pískovec, celková velikost 370 cm.