Grabova vila

Rozlehlá stavba na zhruba obdélném členitém půdorysu stojí uprostřed rozsáhlé zahrady. Budova zahrnuje suterén, přízemí, patro, mansardové patro a podkroví. Střecha je členitá, v zásadě mansardová valbová. Bohatě zdobené novobarokní fasády člení jónské pilastry vysokého řádu. Hlavní průčelí je orientováno na západ. V jeho ose předstupuje rizalit - resp. monumentální portikus s jónskými pilíři po stranách a s dvojicí volných jónských sloupů. Obdélná okna průčelí mají profilované šambrány, v přízemí s mohutnými klenáky, v patře s novobarokní ornamentikou. Okna přízemí jsou doplněna dekorativními kovovými mřížemi. V úrovni mansardového patra ukončuje průčelí prolamovaná atika s vázami rokokového typu, přičemž nad rizalitem-portikem zde vznikla rozšířená terasa zdobená postavami světlonošů. Nad terasou navazuje segmentově ukončený štít, v jehož tympanonu je v bohatě ornamentálně rámované kartuši umístěna iniciála „G“. Vikýřová okna mansardového patra mají segmentové ukončení. Ve vyšší úrovni nad mansardovou římsou prolamují střechu pultové vikýře mladší podkrovní vestavby. Před celým západním průčelím předstupuje terasa s balustrádou s vázami a s postavami světlonošů. Východní zahradní průčelí má mírně zjednodušenou výzdobu, ale půdorysně a hmotově je členitější. Před severní průčelí předstupuje přízemní část, která v patře vytváří terasu s balustrádou. V ose je otevřený kočárový vjezd-portikus. Jižní průčelí má obdobné členění jako západní fasáda.