hrobka knížat z Hanau

Hrobka stojí na protáhle obdélném pozemku s osou probíhající severojižním směrem. Pozemek přiléhá z východní strany k nejstarší části hřbitova a dále na něj navazuje nejnovější část městského pohřebiště. Pozemek s centrálně umístěnou hrobkou je vymezen ohradní zdí, která se na jihu a západě otevírá dvěma pískovcovými pilířovými branami s mřížovými vraty. Hrobka přestavuje kompaktní stavbu poměrně malých rozměrů na přibližně čtvercovém půdoryse, jejíž vstupní průčelí je orientované k jihu. Siluetu stavby určuje výrazná zvoncová střecha. Stavebním materiálem byly žulové kvádry, schodiště a portál jsou pískovcové. Objekt člení vysoký, skarpovitě rozšířený sokl vyrovnávající nerovnost terénu a korunní římsa s jednoduchým vlysem, tvořeným třemi horizontálními linkami. Vstupní portál jižního průčelí je opatřen elipsovitě se rozvírajícím schodištěm s kuželkovou balustrádou a sloupy, vynášejícími protržený fronton. V něm je na pískovcovém soklíku umístěn erb rodu Hanavských (dva lvi držící erb s korunkou). Sloupy jsou neoslohové (jejich nejbližší analogií je řád kompozitní), akant je zde nahrazen okřídlenou lebkou a dřík je nad patkou opatřen květinovou girlandou a pomačkanou stuhou. Vstupní portál uzavírá kvalitní kovaná mříž. Obě boční stěny jsou prolomeny dvěma dvoudílnými, půlkruhově zakončenými okny s mříží.