měšťanský dům

Klasicistně upravený třípodlažní měšťanský dům čp. 455/35 je součástí řadové zástavby domů v jižní frontě Široké ulice. Objekt je tvořen hlavním uličním křídlem a menším dvorním křídlem. Obě křídla mají vlastní sedlovou střechu. Jižně na dům navazuje dlážděný dvorek. Při pohledu na uliční průčelí upoutá volný prostor, který se nachází mezi tímto domem a sousedním objektem s čp. 454. Účelem této tzv. soutky bylo zabránit šíření ohně v případě požáru. Exteriér: Jedná se o jednopatrový řadový dům s obytným podkrovím, které vzniklo druhotně úpravou atikového patra. Uliční křídlo je zakončeno sedlovou taškovou střechou, jejíž hřeben je rovnoběžný s uličním průčelím. Stejně tak i dvorní křídlo zakončuje sedlová střecha, jejíž hřeben je ovšem kolmý ke hmotě uličního křídla. Fasáda uličního průčelí je pětiosá s nepravidelnými meziokenními rozestupy. Okenní otvory v přízemí i v prvním patře jsou stejně velké, přičemž v patře jsou osazeny rozměrově menšími okny. Také okna bývalého atikového patra jsou rozměrově menší oproti oknům v přízemí. Všechna okna jsou osazena ve špaletě, jsou členěna šestitabulkovým rastrem a jsou lemována štukovými šambránami. Šambrány v přízemí a v patře jsou lehce profilované, zatímco v úrovni atikového patra jsou pouze hladké. Vstupní dveře jsou umístěny mezi první a třetí okenní osou zleva. Jedná se o klasicistní, dvoukřídlé, dřevěné dveře, kombinované konstrukce. Hmota fasády je členěna kordonovou římsou, na níž dosedají okna v patře, a je zakončena fabionovou korunní římsou. Zhruba v místech středové osy je na římse umístěna keramická luisézní váza. Mezi východní zdí domu a sousedním domem čp. 454 se táhne mezera označovaná jako soutka. Účelem tohoto volného prostoru bylo v případě vypuknutí požáru zabránit šíření ohně. Dvorní fasáda je řešena jako dvoupatrová, ale jinak je zcela jednoduše omítnutá, nestylová. Okna jsou členěna do čtyř tabulek a jsou osazena ve špaletě.