měšťanský dům

Měšťanský dům čp. 459 se nachází na jižním konci Biskupské ulice. Jedná se o nárožní dům, který jednou stranou směřuje do Biskupské ulice, další stranou k nábřeží Malše. Areál se skládá z hlavní obytné budovy, na kterou navazuje malý dvorek. Ve dvoře jsou ohradní zdi a přístavek pod hradební zdí na jižní straně. Hradební zeď na jižní straně dvora je součástí KP městské opevnění, rč. ÚSKP 16862/3-627. Exteriér: Nárožní dům se nachází na hloubkově situované, mírně se zužující parcele. Na severu pokračuje řada domů v Biskupské ulici, na jihu na dům v polovině přízemí navazuje ohradní zeď domu čp. 460. Objekt je jednopatrový a podsklepený, přízemí a přiléhající chodník se nachází pod úrovní ulice. Sedlová střecha je hřebenem rovnoběžná s ulicí Biskupská. Uliční průčelí je rozčleněno čtyřmi okenními osami. Na nárožích a uprostřed průčelí se nachází štukové lizény, na které pod střechou navazuje profilovaná korunní římsa. Přízemí, patro a podkroví nejsou v průčelí opticky rozděleny. Přízemí prolamují tři dveřní a jeden okenní otvor. U pravého rohu se nacházi dvoukřídlé dveře se segmentovým obloukem osazené v líci fasády. Nalevo od nich jsou pravoúhlé, dvoukřídlé dveře s výkladcem po levé straně. Dveře jsou osazeny hluboko za líc fasády, nad nimi je profilovaná přímá římsa, která se v pravém úhlu zalamuje kolem dveřního otvoru. Dále nalevo jsou umístěny další jednokřídlé pravoúhlé dveře ve štukovém portálu. Okení otvor v přízemí při levém rohu je osazen šestitabulkovým oknem ve špaletě a opatřen jednoduchou štukovou šambránou. Všechna čtyři okna v patře osazena v mělké špaletě, výplň rozčleněna do tvaru "T". Okna zdobí štuková šambrána, podokenní štuková římsa s plechovým parapetem a profilovaná přímá štuková nadokenní římsa, která se v pravém úhlu zalamuje kolem okna. V podkroví se nachází čtyři dvojice menších sdružených dvoutabulkových oken osazených mírně za líc fasády. K řece obrácené boční průčelí je pětiosé, ukončené pseudogotickým štítem. Nároží opět zdobí štukové lizény, na které ve štítu navazuje štukové stupňovitě uspořádané cimbuří při horních okrajích štítu. Přízemí, patro a štít nejsou na fasádě opticky oddělené. Přízemí prolamují dva okenní otvory, pravý je opatřen šestitabulkovým oknem a štukovou jednoduchou šambránou. Druhé okno směřuje do dvorku sousedního domu čp. 460. V přízemí se dále nachází štukový rám naznačující slepé okno. V patře jsou čtyři okna stejného provedení jako okna patra v uličním průčelí. Při levém rohu se nachází slepé okno naznačené stejnou štukovou šambránou,podokenní a nadokenní římsou jako mají ostatní okna v patře. Pět malých půdních oken sleduje rozmístění oken v patře. Půdní okna jsou kryta dřevěnými žaluziemi. Ve štítu se nachází tři sdružené okenní otvory, které jsou vyplněny opět dřevěnými žaluziemi. Tyto okenní otvory ukončuje štuková nadokenní římsa. Dvorní průčelí v přízemí prolamují jednokřídlé dveře s nadsvětlíkem. V úrovni patra se nachází dřevěný balkon na kovové konstrukci, na který se vstupuje úzkými dveřmi. Přízemí, patro i podroví je dále členěno řadou různě velikých oken. Plocha dvorku je částečně vydlážděna, část je zatravněna a doplněna několika jehličnatými stromy. Menší dvorek přiléhá k západní stěně měšťanského domu. Od jihu je ohraničen pultovým přístavkem a hradební zdí, od západu a severu jej ukončuje ohradní zeď. Ohradní zeď na severní a západní straně dvora není součástí KP. Hradební zeď na jižní straně dvora je součástí KP městské opevnění, rč. ÚSKP 16862/3-627. Pultový přízemní přístavek je umístěn při jižní stěně dvorku. Část přístavku zasahuje do městské hradby, nad střechou přístavku vystupuje zastřešený ochoz hradeb, který na východní straně končí právě u měšťanského domu čp. 459 a na západní straně je ukončen u hradní věže Železná panna. Přístavek podle majitele sloužil jako prádelna.