Biskupský dvůr - západní křídlo

Jednopatrová obdélná budova pohledově rozdělená na jižní část, jíž dominuje lodžie s toskánskými sloupy a severní část, která má v sobě zakomponováno zdivo středověkého proboštství, což se projevuje střílnovým otvorem mezi dvěma okenními osami přízemí. První patro severní části je členěno třemi okny v ostění shodném jako u oken severního křídla. Severozápadní kout přiléhá k hranolové věži, v přízemí je otevřen podloubím a v patře lodžií s křížovou klenbou s vytaženými hřebínky. V podloubí severozápadního koutu se nachází kamenný půlkruhový portál s rodovým erbem biskupa Františka Dietrichsteina ve vrcholu a rozvilinovými motivy, portál je završen profilovanou římsou s vejcovci nesenou konzolami. Nad vchodem nápisová deska s rytým majuskulním textem: ANNO DOMINI 1600 FRANCISCVS A DIETRICHSTEIN DEI GRATIA SANCTAE ROMANAE ECCLAESIAE TITVLI SANCTI SYLVESTRI PRESBYTER CARDI- NALIS EPISCOPVS OLOMVCENSIS REGIAE CAPELLAE BOEMIAE COMES ET SAC. CAES. MAIESTATIS CONCILIARIVS FCT ECT Jižní část západního křídla je v přízemí prolomena podloubím a v patře lodžií o pěti polích nesených toskánskými sloupy. Parapet lodžie je osazena rolwerkovou kartuší se znakem biskupa Pavlovského a s datem 1593, Dietrichsteinským znakem v postamentu sloupku, v prostřením poli polepšeným znakem biskupa Pavlovského a s dvěma dalšími znaky. V jihozápadním koutě jsou v přízemí valeně klenuté místnosti s výsečemi a se štukovými srdci a geometrickými tvary. Místnosti v patře jsou plochostropé, reprezentační místnosti s malovanými trámovými stropy. Uliční fasáda osazena pravoúhlými okny v olištovaném ostění. Střecha zvalbená, krytá bobrovkou.