fara

Fara ve Svitávce stojí jihozápadně od kostela na vyvýšenině, na níž se nachází náměstí Třebízského lokalizované jižně od centra městyse, náměstí Svobody. Budova fary je obdélného půdorysu. Hladké fasády fary jsou prolomeny pravoúhlými okenními osami (šest os na delších fasádách, tři částečně zaslepené osy na kratších), na uličních fasádách (severní a východní) doplněných jednoduchou špaletou a podokenními římsami. Nároží opticky zpevňují pilastry bez patek a hlavic, korunní římsa je profilovaná. V uliční fasádě je mimo hlavní osu zasazen kamenný portál rámující vstup s půlkruhovým záklenkem. Portál zdobí ucha, reliéfní lišty s vejcovcem a perlovcem a stylizované akanty. Po stranách klenáku je letopočet 1654 (vzhledem k typografii pravděpodobně novodobě upravený). Pod supraportní římsou je umístěn reliéfní pás s kruhovými medailony zdobenými stylizovanými květy. Rozměry okenních otvorů dvorní fasády prošly několika úpravami odrážejícími dispozici a funkci interiéru. Z valbové střechy kryté bobrovkou vyrůstají tři komíny – jeden mladší hranolový na severní straně a dva masivní cihlové komíny završené sedlovými stříškami na straně jižní. Zde se rovněž v centrální ose nachází drobný vikýř.