hospodářský přístavek

Částečně podsklepené hlavní stavení je orientováno přibližně na ose severovýchod – jihozápad a směrem k obci se natáčí svou delší severozápadní stranou se vstupním rizalitem. Před jihovýchodním průčelím se rozkládá dvůr určený přilehlými hospodářskými křídly. Suterénní podlaží pod jižní polovinou domu se uplatňuje zejména v bohatě zdobeném jihozápadním štítovém průčelí, které se díky svažitému terénu jeví jako patrové. Prosté severovýchodní štítové průčelí je přízemní. Střešní krytinu sedlové střechy s valbičkami tvoří plech zakrývající dřevěné šindele. Nad hřeben střechy vystupují dvě komínová tělesa. Jednoduše řešené severovýchodní štítové průčelí částečně zapuštěné pod úroveň terénu je ve štítě prolomeno pravoúhlým otvorem uzavřeným okenicí svlakové konstrukce. V úrovni terénu je prolomena dvojice drobných okenních otvorů osvětlující skladovací prostory domu. K východní části průčelí se přimyká přístavek dílny se sklepením. Přístavek zastřešený asymetrickou sedlovou střechou je od severovýchodu opatřen vraty a k jihovýchodu dvojicí trojdílných oken. Severozápadní vstupní průčelí hlavního stavení je asymetricky rozděleno reprezentativním vstupním rizalitem na menší severní část s dvojicí podélně ležatých drobných obdélných okének a větší jižní část o pěti okenních osách, z nichž třetí a pátá je zaslepena. Vstupní rizalit zdobený dvojicí sdružených pilastrů je završen trojúhelníkovým frontonem. Dvoukřídlé vstupní dveře s pravoúhlým nadsvětlíkem jsou umístěny v segmentově zaklenuté nice doplněné dekorativními patníky. Na výšku obdélné okenní otvory obytného přízemí vyplňují dřevěná dvojitá čtyřkřídlá okna dělená do tvaru latinského kříže. Okna doplňují podokenní římsy jednoduché profilace. Obě zaslepené osy se projevují mělkou obdélnou nikou. Suterénní podlaží oddělené mírně předstupujícím soklem je prolomeno dvojicí segmentově zaklenutých ležatých okének umístěných v první a druhé ose jižní části. Bohatě dekorované jihozápadní štítové průčelí je čtyřosé. Celé průčelí včetně štítu je vertikálně členěno vysokým řádem svazkových pilastrů, přičemž krajní a prostřední jsou sdružené. Suterénní podlaží, projevující se z důvodu svažitosti terénu v úrovni prvního nadzemního podlaží, je od zvýšeného obytného přízemí odděleno výraznou kordonovou římsou jednoduché profilace. Průběžná bohatě profilovaná korunní římsa je završena okapovou štítovou stříškou. Trojúhelníkový štít je patrový, prolomený celkem třemi na výšku obdélnými okenními otvory vyplněnými dřevěnými dvoukřídlými okny dělenými do tvaru latinského kříže. Čtveřice oken zvýšeného přízemí je totožná se vstupním průčelím. Téměř čtvercová okna suterénního podlaží jsou opatřena pevnou mříží. K pilastru mezi třetí a čtvrtou okenní osou se přimyká těleso vstupní brány sahající až nad úroveň podokenních říms oken zvýšeného přízemí. Podél dvorního průčelí s výrazným střešním přesahem vede směrem k severu převážně nasucho vyskládané kamenné schodiště stoupající na vyvýšené zápraží, které lemuje kolmo navazující hospodářské křídlo s chlévy. Dvorní průčelí prolomené dvojicí vstupů je lizénami rozděleno na čtyři nestejně velké rámce. Pravoúhlý vstup v kamenném ostění v prvním rámci zleva je uzavřen dřevěnými svlakovými dveřmi vedoucími do hospodářské části suterénního podlaží domu. Druhý vstup v široké segmentově zaklenuté nice zabírá přibližně dvě třetiny čtvrtého rámce a vede z vyvýšeného zápraží do průchozí vstupní síně přízemí. Novější kazetové dveře jsou předloženy jedním kamenným schodišťovým stupněm lemovaným po stranách dekorativními patníky. Po levé straně dveří je v nice i drobné na výšku obdélné okénko sociálního zázemí. Suterénní podlaží oddělené mírně předstupujícím soklem je ve třetím rámci prolomeno dvojicí ležatě obdélných okének. Vyvýšené přízemí je v prvním a třetím rámci prolomeno vždy dvojicí na výšku obdélných okenních otvorů vyplněných dřevěnými dvojitými čtyřkřídlými okny totožného tvarosloví s okny vstupního průčelí. V první třetině čtvrtého rámce se těsně nad soklem nachází segmentově zaklenutá nika.