mostek

Mostek překlenuje potok Bouřlivec, který tečuje obec Jeníkov na východní straně. Jde též o východní konec původní návsi a začátek někdejší hlavní cesty do Teplic, která však byla přerušena těžbou v Jeníkovském křemencovém kamenolomu. Jde o barokní kamenný venkovský mostek o jednom stlačeně valeném klenebním poli, jehož severní parapetní zídka byla patrně v 19. století doplněna o výklenkovou kapli (socha sv. Leonarda, umístěná v kapličce, je však starší - z poloviny 18. století). Severní parapetní zídka mostku je dlouhá cca 6 metrů, jižní 14 metrů. Šířka mostku je přibližně 10 metrů. Opatřen je poprsní zídkou vyzděnou z pálených cihel. Celek je z větší části nově omítnutý hrubou cementovou omítkou světle šedé přírodní barvy. Mostek je vystavěn z lomového kamene a z pálených cihel, severní protivodní část je ze smíšeného kamenného zdiva, jižní část je cihelná. Součástí konstrukce mostku jsou kameny s datací 1767 a 1884. Střední pruh mostovky je novodobě vyasfaltován, poměrně široké krajnice jsou nezpevněné, travnaté. V severní krajnici, před kaplí, je v travnaté ploše vylit obdélný betonový pás. Přilehlý terén mostku je novodobě zpevněn opěrnými břehovými zídkami a vysvahováním z režného kamenného kyklopského zdiva.