bývalá synagoga

Budova bývalé synagogy je umístěna na východním konci náměstí nálevkovitého tvaru, kde tvoří nároží jižní fronty městské zástavby. Patrová halová stavba na obdélném půdorysu v historicko-romantickém stylu s převládajícími novorománskými prvky má kratší tříosá průčelí, severovýchodní orientované do náměstí a jihozápadní k současnému parkovišti, průčelí do ulice Zámecká je pak šestiosé. Fasádu modelují do jednotlivých úseků, ohraničujících tyto osy, polygonální polosloupy, navazující v průběžném soklu stavby na předsazené, jednou odstupněné lezény, v úrovni korunní římsy pak nesou vyložené průběžné kladí s bohatou profilací, přecházející v osách kratších stran do úseků půlkruhově zaklenutých segmentů, svíraných hmotou nárožních atik. Spodní strany korunní římsy plasticky člení výrazný dekorativní motiv obloučkového vlysu. Průčelí do náměstí je v ose prolomeno hlavním půlkruhově zalomeným vstupem flankovaným dvojicí podélných, rovněž půlkruhově zaklenutých oken. Výši jejich záklenků sleduje do středu nad hlavní vstup vložené kruhové okno s dřevěným rozetovým rámem. Rámy bočních oken průčelí jsou rozděleny do tří pásů po osmi čtvercových polích s poutcem ve tvaru půlky rozety; na zbývajících okenních otvorech jsou koncipovány okenní rámy obdobně, pouze ve výši 1. NP se čtyřmi poli, ve výši 2. NP pak se 6 poli. Skla polí jsou čirá, v poutcích se střídají barevná v tónech červené, zelené, žluté a modré. Na západní straně severozápadního průčelí se nachází boční vstup. Také ten sleduje svým členěním formu ostatních výplní. Hlavní sál současné modlitebny s plochým stropem na fabionech je orientován směrem k jihozápadní straně, kde se v současnosti nachází oltářní stůl. Do severovýchodní strany prostoru je v celé šířce stavby vložena tribuna. Vstup na ní je zakomponován v rámci přístupu do modlitebny z náměstí. Ten vede za hlavním vstupem skrze zádveří s krátkým schodištěm a podestou, odkud je dále zajištěn přístup do sálu oddělený širokými dřevěnými dveřmi. Na východní straně vede z podesty vstup do studovny, na západní stranu je pak vloženo tříramenné kovové schodiště na tribunu. Podlaha tribuny svým umístěním zčásti přetíná profilace oken. Prostor sálu člení dva bloky dřevěných lavic, vždy po čtyřech lavicích. Vnitřní omítky jsou hladké, směrem k okenním rámům zalomené a barevně akcentované.