měšťanský dům

Měšťanský dům v Krajinské ul. čp. 280/42 se nachází na území městské památkové rezervace ve městě České Budějovice a je významným prvkem urbanistického uspořádání v historické zástavbě města. Areál špitálu prošel v průběhu uplynulých zhruba dvou stoletích výraznými změnami, devastacemi a nebyla mu věnována také potřebná pozornost jako významnému historickému zařízení města a jako významné památce. Jedná se o řadový nepodsklepený dvoupatrový dům náležející do souboru Svatováclavského špitálu, který je situovaný na téměř čtvercové parcele. Dům s průjezdem uprostřed dispozice a s drobným křídlem na jihu. Dům je orientován hlavním průčelím do přilehlé Krajinské ulice. Domem čp. 42 je přístup do zmíněného bývalého areálu špitálu, do jeho prostorného přilehlého dvora. Dům je zastřešen příčnou sedlovou střechou, s hřebenem rovnoběžným s ulicí. Ve střešní rovině je nevhodně vestavěno podkroví z 90-. Let 20. století. Uliční průčelí je jednoduché o třech okenních osách, pozdně klasicistní. Parter je zdůrazněn mírně předsazeným soklem a mělkou pásovou bosáží.Ve středu parteru je prolomen segmentově zaklenutý průjezd s kamenným profilovaným portálem se zvýrazněným vrcholovým klenákem. V parteru jsou po stranách portálu prolomeny dveřní otvory se štukovým orámováním. Dveře nové, dvoukřídlové. Parter je ukončen profilovanou římsou, která je oplechována. Patra jsou v nárožích členěna lizénami vysokého řádu přes dvě patra. První patro je členěno třemi okenními otvory v profilovaných šambránách, jenž jsou doplněny o podokenní předsazenou římsu a o nadokenní přímou profilovanou římsu s konzolami v krajích. Středová okna jsou širší, jsou tvořena třemi okenními částmi ve štukových šambránách. Okna osazena v šambránách, jsou dvoukřídlá a dělena do „T“. Ve druhém patře jsou rovněž tři okenné otvory stejných rozměrů, v horní části v profilované šambráně a doplněno o podokenní římsu. Průčelí je ukončeno profilovanou předsazenou římsou. Půdní vestavba ve třetím patře je otevřena okenními otvory navazující na spodní patra. Dvorní fasáda hladká, bez profilací a ukončena jednoduchou předsazenou římsou. Fasáda členěna v parteru segmentově zakončeným průjezdem a okenními obdélnými otvory. Patra jsou členěna okenními otvory a v jižní části se uplatňují pavláčky se zábradlím, které jsou neseny mohutnými kamennými krakorci. Okna obdélná, dvoukřídlá a osazena ve špaletě. Půdní vestavba ve třetím patře je rovněž otevřena okenními otvory.