venkovská usedlost - bývalá škola

Usedlost stojí uprostřed západní fronty Holašovic (nad objektem kovárny). Objekt je podélně orientovaný s průjezdem do dvora, který je položen po pravém okraji patrové hmoty stavby. Za domem pokračuje řada chlévů. Stodola a dvůr jsou společné s čp. 17. Usedlost je využívána k obytným účelům. Hlavní průčelí, do návsi, je podélně orientované. Přízemí je prolomeno třemi okenními a jedním dveřním otvorem na pravé straně. Nad průjezdem v 1. patře jsou dvě sdružená okna. Vlevo od průjezdu ve stejných osách v patře jsou rovnoměrně rozložena tři okna, která jsou v přízemí zarámována do profilované šambrány, která je v nadpraží segmentově prohnuta, a připomíná, že původní okna měla záklenky. V patře jsou okna posazena do plochých špalet. Sokl domu je hrubě omítnutý a jsou v něm proražena dvě větrací okénka ze sklepa. Přízemí domu je opatřeno výraznou omítkovou hrubou bosáží, která v nadpraží oken a nad vjezdovou branou limituje zaklenutí otvorů. Patro od přízemí odděluje profilovaná omítková římsa.