Areál Matematicko-fyzikální fakulty UK

Budovy Matematicko-fyzikální fakulty a jejich laboratoří leží na ploše mezi ulicemi Povltavská, V Holešovičkách a přírodní památkou Bílá skála. Celkem se jedná o pět objektů a garáže (katedrový objekt, objekt poslucháren, vývojové dílny, těžké laboratoře a kryogenní pavilon). Matematicko-fyzikální fakulta a její laboratoře byly původně součástí velkého celku zamýšleného areálu staveb pro matematicko-fyzikálního učiliště a přírodovědecké fakulty, ubytovacích zařízení a sportovišť. Dnes stojí pouze objekty Matematicko-fyzikálních kateder a budovy kolejí s menzou. Pohledově dominantní v souboru budov je vysokopodlažní katertový objekt na obdélném půdorysu, který je úzkým krčkem spojený s patrovým objektem poslucháren a hlavního vstupu. Tento objekt má čtvercový půdorys s vnitřním atriem otevřeným z východní části. Další spojovací krček propojuje budovu poslucháren s objektem těžkých dílem, který je rovněž čtvercového půdorysu a o jedno podlaží vyšší. Samostatně stojí v severní části areálu objekt vývojových dílen (rovněž čtvercový půdorys, 2 nadzemní podlaží), vedle ní východním směrem nový pavilon – Kryptopavilon. Zcela na východním okraji areálu, na úpatí přilehlého kopce, je umístěn objekt garáží. Obvodový plášť původních budov, s výjimkou garáží, tvořily lehké ocelové zavěšené panely. U objektů katedrového domu a vývojových dílen byly tyto obvodové pláště vyměněny za novější systémy. Původní zavěšené panely můžeme vidět ještě na budově těžkých dílen a poslucháren.