socha sv. Jana Nepomuckého

Socha sv. Jana Nepomuckého stojí na nově zhotoveném jednoduchém hranolovém soklu. Na něj je nasazena původní kamenná deska, na přední straně s profilací; na tuto desku pak navazuje původní podstavec sochy. Ten je čtyřstěnný, stěny jsou dole konkávně vybrané, směrem vzhůru se konvexně rozšiřují. Dole podstavec ohraničuje širší dvakrát odstupňovaná římsa, nahoře pak profilovaná římsa korunní. Převážná část stěn podstavce je mírně vpadlá, hrubšího povrchu, lemovaná hladší páskou. Tento lem nahoře po stranách přechází v dvě voluty, směřující dovnitř vymezeného pole; dole uprostřed se lem půlkruhově rozšiřuje – opět směrem dovnitř a nahoře pak do podobného tvaru, na nějž je připojen střapec. Ten tvoří dva stylizované květy tulipánu pod sebou, orientované korunou květu dolů; vnější okvětní lístky jsou výrazně ohnuté směrem nahoru. Všechny strany podstavce jsou provedeny stejně. Vlastní socha sv. Jana Nepomuckého stojí na kamenné desce. Světec je zobrazen en face, s nakročenou levou nohou – chodidlo spočívá na blíže neidentifikovatelné podložce. Postava je esovitě prohnutá, lehce se naklání na levou stranu. Jan je oblečen do kanovnického roucha. Klerika i rocheta splývají v četných svislých záhybech, dolní okraj mírně rozevláté rochety má lem s ornamentální výzdobou. Světec má také kožešinovou pláštěnku, zavázanou u krku. Pláštěnka halí paže, u obou rukou je její okraj přehrnutý nahoru. Pravá paže je ohnutá v lokti, v ruce drží Jan v úrovni pasu biret – ten je obrácený dýnkem dopředu (tj. k pozorovateli). Levá ruka přidržuje poměrně velký krucifix, opřený horním koncem o světcovo levé rameno. Ruce mají výrazné klouby, vystouplé žíly, palce jsou vzdálené od ostatních prstů. Krucifix má v horní části svislého břevna tabulku s nápisem: „IN/RI“. Kristus má nohy přibité každou zvlášť, hlavu nakloněnou k pravému rameni, bederní rouška splývá na obou stranách přes kříž. Jan Nepomucký má krátký plnovous, dlouhé vlnité vlasy, ústa jsou pootevřená. Hlava se naklání ke krucifixu. Součástí skulptury jsou ještě dvě sochy andílků, které se nacházejí - každá na vlastním sokl - vpravo a vlevo od sochy sv. Jana Nepomuckého. Dnešní umístění soklů je vzdálenější od sochy světce, než tomu bylo původně (tj. v Holešicích). Pod sokly je nízký podstavec, na všech čtyřech stranách s vyrytým obdélným zrcadlem s dovnitř vykrojenými rohy. U pravého soklu jsou tato zrcadla opatřena nápisy s chronogramem, u levého nápisy nejsou (původní levá římsa se nezachovala, jde o novodobou rekonstrukci). Nápisy jsou již téměř nečitelné. Na podstavec navazuje oblá římsa a poté vlastní sokl. Ten má širší základnu, z níž se všechny čtyři stěny konkávně zužují a nahoře naopak konvexně rozšiřují. Andílek na pravém soklu je o nahá dětská postava, která sedí na bachratých obláčcích, s vyvýšenou levou nohou. Trup je situován čelně, nohy směřují do pravého poloprofilu. Andílek má roušku, splývající ze zad přes klín. Na pravé noze spočívá vodorovně orientovaná kniha, kterou andílek přidržuje pravou rukou. Prostředníček, prsteníček a malíček jsou ohnuté, natažený ukazováček ukazuje na listy knihy. Levá paže je ohnutá v lokti, ruka spočívá ukazováčkem na rtech, v gestu, symbolizujícím mlčení. Andílek má vlnité vlasy sčesané z čela, na zádech jsou zpola rozepjatá křidélka. Hlava je lehce nakloněna k pravému rameni. Tento andílek byl na původním místě situován tak, že hleděl na pozorovatele. Na novém místě byl pootočen ve směru hodinových ručiček, takže hledí na sv. Jana Nepomuckého. Andílek na levém soklu je rovněž nahá dětská postava, zobrazena čelně, sedící na obláčcích. Ze zad splývá rouška - přes pravé stehno směrem ke klínu. Andílek drží oběma rukama velkou palmovou ratolest, členěnou do čtyř špičatých listů. Levá paže je natažená, ruka přidržuje dolní část ratolesti; pravá paže je ohnutá v lokti, ruka drží ratolest v horní partii. Andílek má vlasy u obličeje stočené do prstýnků, oči hledí vzhůru. Na zádech jsou polorozepjatá křidélka. Také tento andílek byl na původním místě situován čelně; na novém místě byl pootočen proti směru hodinových ručiček, takže hledí na sv. Jana Nepomuckého.