dům

Dům se nachází na jižním konci lánové vsi Kerhartice, od kostela sv. Máří Magdaleny je vzdálen 1,5 km. Postaven je jako poslední stavení při odbočce z hlavní cesty. Areál doplňuje dřevěná stodola, která však není památkově chráněna. Jeho protáhlý objem je osazen kolmo k pozvolnému svahu, s výškovým rozdílem se vyrovnává pomocí podezdívky světnice. Dům je rozměrný, prostě obdélný, patrový. Zakryt je sedlovou střechou s námětky. Dispozici má trojdílnou, pravou. K přístupové cestě se staví kolmo zadním štítem, hlavní podélnou fasádou k jihu do dvora uzavřeného stodolou, čelním štítem do údolí směrem k potoku a hlavní silnici. Převážně roubená konstrukce je doplněna ze dvou stran prvního dílu postávkou, zděné je v přízemí severovýchodní nároží se zadní stěnou a druhé dva díly. Dřevěné prvky jsou tmavohnědé, zpatinované, spárování bílé, v patře prvního dílu značně vypadané. Omítka zděných částí je hladká, bílá, šambrány okének žluté, rámování vstupu modré. Přezděné pole podstávky je ze šlechtěné omítky hrubší, okrově žluté. Sokl je hrubě omítaný. Střechu kryje šedá betonová taška vlnovka. V přední rovině střechy je jen jeden čtvercový výlez, zadní rovinu prostupuje při hřebeni komín ze šamotových cihel a lehce za hřebenem druhý z cihel červených. Hřeben je osazen třemi odvětrávacími komínky. Výraz domu je určen užitými konstrukcemi, charakter fasády je tedy díky roubení horizontální, vertikální kontrast dodávají sloupky podstávky. Podstávka je nezdobená, kroužená do stlačených oblouků, zavětrovaná záporkami. Jedním z mála zdobných prvků jsou svislá prkna na nárožích v patře prvního dílu za dešťovými svody zakončené čabrakou. Hlavní štít je dvojetážový, v dolní části svisle bedněný se zalištováním, v horní vodorovně s lištami napodobujícími cihelnou vazbu. Okenní osy jsou z čela tři, z boku pět. Okna jsou zpravidla dvoukřídlá, jinak nedělená, jen ve štítu jsou šestitabulková a zezadu dělená do T, se secesním plůtkem v horním dílu.