obytné stavení

Obytnou část mlýna tvoří dvojice patrových křídel, kolmo navazujících na budovu mlýnice. Menší severní křídlo je situované na východní straně dvora, jižní stranou přiléhá k sz. nároží mlýnice, východním průčelím se obrací ke komunikaci spojující náměstí s hradem, severním průčelím k vjezdové bráně. Patrový objekt na zhruba čtvercovém půdorysu o 3 x 2 (původně 4) osách je krytý sedlovou střechou s hřebenem probíhajícím ve směru S-J, krytina: asfaltový šindel. Východní průčelí je v přízemí trojosé, v patře dvouosé, okna dřevěná novodobá dvoukřídlá; severní průčelí má v přízemí dvojici obdélných vstupů, v patře jedno okno v levé ose, vrcholí trojúhelným štítem s dvojicí drobnějších na výšku obdélných okének a s kruhovým větracím oknem pod vrcholem štítu. Původní členění fasád s kordonovými a nadokenními římsami bylo v minulosti odstraněno (částečně dochováno na západním dvorním průčelí), stávající omítky jsou břízolitové, původní dvojitá dvoukřídlá okna s ventilačkou osazená v líci a lemovaná šambránami byla vyměněna za novodobá v odlišném členění. Západní dvorní průčelí je dvouosé, zde se částečně dochovalo původní řešení fasád s kordonovou římsou a paspartami kolem oken v patře. Korunní římsa na podélných průčelích fabionová. Protáhlé západní křídlo navazuje na západní průčelí mlýnice, jižním průčelím se obrací k mlýnskému náhonu a severním průčelím do dvora; na západní straně kolmo navazuje krátké o něco nižší torzo bývalého spojovacího křídla, ubouraného po roce 2005. Zděné patrové stavení se sýpkovým polopatrem o 2 x 7 osách je vystavěno na obdélném půdorysu s delší osou probíhající ve směru Z-V, kryté sedlovou střechou s pásovými pultovými větracími vikýři na obou stranách střechy, nad západní částí s valbou, krytina: asfaltový šindel. Jižní k náhonu obrácené průčelí člení mírně předstupující nízký sokl, přízemí od patra odděluje plochá kordonová římsa, jinak jsou fasády hladké, členěné pouze pravidelně rozmístěnými okny v sedmi osách. Okna přízemí jsou v pravé části na šířku obdélná opatřená jednoduchými mřížemi, v levé části na výšku obdélná s dílenskými výplněmi; okna v patře na přímých podokenních římsách jsou na výšku obdélná dřevěná, dvojitá (se zděnou špaletou, dovnitř otvíravá), dvoukřídlá, členěná příčlemi do šesti tabulek, doplněná dřevěnými dvoukřídlými ven otvíravými žaluziovými okenicemi (nejsou dochovány kompletně); okénka sýpkového polopatra jsou na šířku obdélná dřevěná opatřená žaluziemi. Dvouosé západní průčelí má shodně řešené fasády jako průčelí jižní, s výjimkou přízemí, kde je umístěno pouze jedno větší zhruba čtvercové okno s dílenskou výplní. Severní průčelí o 5 osách se obrací do dvora, sevřeného po obou stranách krátkými patrovými bočními o něco nižšími křídly (na východní straně severní obytné křídlo, na západní straně torzo spojovacího křídla). V levé části severního průčelí vystupuje z hmoty domu (v rozsahu 3 okenních os) zděná v patře otevřená terasa s plným zábradlím, krytá plochou stříškou, přístupná novodobým přímým kovovým schodištěm. Přízemí sloužící k hospodářským účelům je přístupné prostým obdélným vstupem ve druhé ose zprava, ostatní otvory různých velikostí jsou nepravidelně rozmístěné. V patře z terasy vlevo vede vstup novodobými dveřmi do chodby severního křídla, dále vpravo na terase šestitabulkové dvoukřídlé okno, rozměrné obdélné okno s barevnými luxferami a dvoukřídlé kazetové dveře vedoucí do průběžné chodby při severním průčelí. Vpravo od terasy dvojice dřevěných, dvojitých, trojkřídlých oken členěných do devíti tabulek. V úrovni polopatra ve třech pravých osách umístěna na šířku obdélná okna se žaluziemi (shodně jako v jižním průčelí), vlevo o něco vyšší zděná nástavba s dvoukřídlým šestitabulkovým oknem. Fasády severního průčelí jsou hladké bez členění. Kolmo navazující západní patrový trakt je pozůstatkem bývalé hospodářské budovy uzavírající dvůr na západní straně a propojující obytné křídlo se stájemi. Dochovaná část objektu byla během 1. poloviny 20. století v rámci stavebních úprav areálu upravena k bydlení a propojena v interiéru s hlavním obytným křídlem. Po demolici provedené ro roce 2005 zůstalo stát pouze torzo objektu v rozsahu jedné okenní osy. Zdivo v úrovni přízemí smíšené, patro vyzděné z cihel, na dvorním východním průčelí v přízemí rozměrné dřevěné dvojité osmikřídlé okno, v patře obdélný okenní otvor (bez křídel), vložený v obdélné vpadlině se segmentovým záklenkem, korunní římsa fabionová. Severní průčelí bylo obnaženo po odbourání navazujícího hospodářského traktu, bez okenních otvorů, v úrovni patra stěna nově dozděna, trojúhelný štít nově bedněný. Západní průčelí takřka bez omítek, v ose patra jediný obdélný okenní otvor bez výplně. Střecha nad objektem sedlová krytá bobrovkami. Interiér plochostropý.