ohradní zeď s branami

Severovýchodní stranu areálu ze strany od náměstí uzavírá vjezdová brána a kolmo navazující krátký úsek ohradní zdi s brankou, vložené mezi severním obytným křídlem a stájemi. Vjezdová brána navazuje na sv. nároží severního obytného křídla, je vymezena hranolovými zděnými hrubě omítanými pilíři ukončenými krycí deskou a čučkem, vrata novodobá kovová; kolmo navazující ohradní zeď je vyzděná z cihel, omítaná, s mírně předstupujícím nízkým soklem, krytá pultovou stříškou spádovanou do dvora, krytina pálená taška. Ve zdi prolomena branka pro pěší se segmentovým záklenkem, lemovaná v nadpraží segmentovou plastickou šambránou; vrátka novodobá. Ohradní zeď dále probíhá souvisle na západní, jižní a jihovýchodní straně areálu, kde odděluje pozemky mlýna od kolem probíhající komunikace. Zeď je masivní, vyzděná z lomového kamene, krytá pultovou do dvora spádovanou betonovou stříškou, doplněná tenčí cihelnou nadezdívkou, hrubě omítaná, z dvorní strany už většinou bez omítek; ohradní zeď překlenující náhon je subtilnější, cihelná, na vnitřní straně neomítaná. V jihovýchodním úseku prolomena v ohradní zdi zadní vjezdová brána, ústící na ostrůvek vymezený náhonem a ohradní zdí; brána jednoduchá pilířová s dvoukřídlými dřevěnými svisle bedněnými vraty. Třetí brána vložena napravo od zadní brány mezi hospodářský trakt a vnější ohrazení, zajišťuje přístup do drobného dvorku u elektrárny; brána pilířová se segmentovým zděným překladem, pilíře i překlad kryjí tašky, vrata dvoukřídlá dřevěná svisle bedněná.