jez

Hlavním úkolem jezu při projektu byla ochrana města České Budějovice před povodněmi, jez byl konstruován na mimořádné průtočné množství 810m3/s. Dále měla stavba jezu za cíl umožnit demolice stávajících pevných jezů a hospodárnější využití vodní síly. Vedle jezu při levém břehu byla vybudována 3,5m široká vorová propusť se zděnými žlaby se žulovými prahy - tzv. bazikovými stupni, které čeří proud vody a zmírňují rázové síly přepadávající vody a zamezují tvorbě vodního válce na konci propusti a zkracují délku celé propusti cca na jednu třetinu. Tyto stupně jsou vynálezem jihočeského rodáka ing. Baziky, podle kterého je systém pojmenován. Vorová propusť ovládaná motorem je hrazena uzavíratelným segmentovým stavidlem, které se při otevírání noří do prohlubně ve dně. Jez je založen poměrně hluboko vlivem nepříznivých písčitých vrstev na dně řeky. Napříč dnem byly založeny betonové stěny do hlubší tuhé jílové vrstvy. Zdi byly spojeny betonovou deskou, která tvoří základ pro zbytek jezového tělesa. Betonové zdivo je dále obloženo žulovými kvádry na cementové maltě mocnosti 40cm, které má chránit betonovou konstrukci před mechanickým působením vodního toku a před chemickým působením kyselých vod z papíren na horním toku Vltavy. Ze spodní stavby vyrůstají tři jezové pilíře tvořící dvě jezová pole. Pilíře jsou široké 2,9m, pole jezu je široké 18m. Po stranách pilířů jsou drážky, do kterých jsou vsazeny trojboká tělesa hráze, v drážkách je možné spoštět a zvedat jezová pole pomocí gallových řetezů, které se z doby otevření dochovaly dodnes. Hráz levého pole je tvarováno do podoby střechy, výška činí 2,42m, na stranách je kryta plechem. Pravé jezové pole má stavidlo vysoké 1,8m, na hrázi je nasazena regulační klapka sklopená směrem po vodě na výšku 0,62m. Klapka je ztužena dutou rourou a držena je ve své poloze gallovými řetězy. Klapka slouží k regulaci vzduté vody a k tělesu jezu je připevněna pružně, pomocí gumového pásu. Ve zcela sklopené poloze přikrývá klapka celou plochu jezového pole. Konstrukce hráze ve tvaru trojbokého hranolu byla v českých zemích experimentálně použita poprvé na tomto jezu, přičemž bylo uvažováno, že tento způsob bude využit posléze na jezech labské soustavy. Pilíře jezu jsou propojeny pochozí lávkou příhradové železné konstrukce, která přiléhá rozvodné transmisi pohonu hrází jednotlivých polí.