vodní elektrárna

Voda zadržovaná jezem je hnána na elektrárnu na pravém břehu, která byla vystavěna společností JČE a. s. Podobu navrhl horažďovický architekt Josef Hoffman. Stavbu za necelé 2,2 miliony Kč provedla firma Jindřich Bubla a spol. Horažďovice. Mezi jezem a elektrárnou se nachází jalová propusť obložená na březích zdivem z lomového kamene, hrazena je dvěma dřevěnými stavidly. Vrchní stavba je navržena v tradičních tvarech tak, aby příliš nerušila ráz historické města s nedalekou dominantou dominikánského kláštera. Hladké stěny členěné vysokými úzkými okny jsou završeny podélně situovanou sedlovou stříškou s trojúhelnými tympanony. Na straně k jezu těsně přiléhá pravobřežní pilíř jezového pole, na druhou stranu směrem k tribuně sokolského stadionu se nachází kryté schodiště se vstupem. K hlavní hmotě objektu směrem k dlouhému mostu navazuje stupňovitě členéná hmota s odtokem od turbin. Nad zastřešeným vstupem se mezi sdruženými dvojicemi vysokých oken nachází kruhový medailon se štukovým logem JČE. V ploše tympanonu se nachází jedno půlkruhové termální okno.