skladiště čekanky

Budova se nachází v průmyslové zóně západně od železniční stanice Hradec Králové, kam se průmyslová výroba soustředila již od počátku 20. století. Výrobní areál původně tvořily čtyři budovy – dlouhá etážová výrobní budova se sprinklerovou věží, halové skladiště čekanky, nižší budovy dílen a správní budova organizované do racionálního pravoúhlého rastru. Objekt skladiště stál poněkud osaměle na okraji areálu. Budova je dvoupodlažní, nepodsklepená, s nečleněnou vnitřní dispozicí. Má obdélný půdorys, protažený ve směru JV-SZ (dále v textu zjednodušeno na V-Z). Řešení modernistické fasády s klasickou tektonickou skladbou neodpovídá vnitřnímu členění podlaží a kompozičně s ním zajímavě pracuje. Fasádu tvoří režné zdivo z vápenopískových cihel s omítanými doplňky. V jeho struktuře se střídají řady běhounů a vazáků s římsami tvořenými řadami cihel kladenými na kant. Z hlediska architektonické kompozice má fasáda skladbu klasického peripteru s vysokými pilastry s nízkými římsovými hlavicemi nesoucími zjednodušené kladí s nízkým trojúhelným tympanonem. V přízemí jsou mezi pilastry včleněna nižší rámová pole prořezaná obdélnými okny s typicky industriálními železnými výplněmi členěnými na drobné obdélné tabulky. Pod hlavní římsou z omítaného cihelného zdiva jsou plochy mezi pilastry prořezány drobnými obdélnými otvory ústí ventilačních kanálů. Stropní konstrukce prvního patra se nachází v úrovni korunní římsy, prostor je však otevřen do podkroví a prosvětlen nízkými obdélnými okny s omítanou šambránou, která prořezávají plochu vlysu. V přízemí jsou v ose východní fasády a ve dvou symetricky umístěných polích na severní fasádě rozmístěny vysoké segmentová záklenky. Na západní straně je pod záklenkem zazdívka vstupu, pod záklenky na severní straně pokračuje nepřerušená skladba původního soklu. V atice na severní straně je také zazděný průchod, původní, se stěnami vyzděnými z vápenopískových cihel, druhotně upravený a obetonovaný. Symetricky rozmístěné byly také žebříky na střechu s ochrannou válcovou mříží, kotvené do pilastrů fasád. Po západním žebříku zůstaly pouze patrné kotevní body. Jako dnešní vstup slouží vrata v západní fasádě. Jejich široký otvor má rovný betonový překlad zakrytý obkladem z vápenopískových cihel shodných se zbytkem fasády. Křídlo vrat je zavěčeno na horizontální kolejnici. Křídlo má ocelovou nosnou konstrukci, svařovanou, překrytou pásovinou a plechovými úhelníky , pronýtovanými a sešroubovanými šrouby s čtvercovými matkami (konstrukce patrně není kompletní). Výplň tvoří vertikálně kladená prkna.