kašna

Kamenná kašna z 19. století byla zbudována na místě starší dřevěné kašny asi v roce 1808 kameníkem Josefem Susenmilchem z Klistnice. Jedná se o tesanou kašnu zhruba čtvercového půdorysu, která má po obvodu profil půloblouku a výžlabku s odstupněním. Její nároží jsou čtvrtkruhem vykrojená. Uprostřed kašny býval středověký sloupek s vodotryskem, který byl nahrazen v roce 1995 novodobým sloupkem ve tvaru hranolu bez architektonického ztvárnění. Po obvodu kašny je kamenné schodiště o dvou stupních, které byla při rekonstrukci v roce 1831 nově vybudované píseckým kameníkem Josefem Michlem. Zvláštností však je, že SV nároží kašny nese vytesanou dataci 1759, což je tedy téměř o půl století starší letopočet, než je vznik kašny. Jedná se zřejmě o historický „překlep“, kdy při pozdějších rekonstrukcích byla pravděpodobně původní datace již nečitelná a tak byla „opravena“ do dnešní podoby. O tom, že kašna nemohla být v roce 1759 kamenná svědčí zápis městského magistrátu, který po požáru v roce 1796 přikazoval sevřít dřevěnou kašnu do nových kleští, aby se nerozpadla. Památková ochrana se vztahuje na kašnu bez pozemku.