kamenný krucifix

Jde o krucifix zhotovený z jemnozrnného křemičitého pískovce světle okrového zabarvení. Skládá se ze soklové architektury a vrcholového krucifixu. Soklová architektura je obklopena, dnes téměř do terénu zapadlým, obvodovým stupněm. Spodní kvadratická část soklové architektury přechází jednoduchou ustupující profilací na úroveň masivního čtyřbokého projmutého dříku. Jeho čelní stranu zdobí lehce zapuštěné zrcadlo kasulového tvaru, v němž je v nízkém reliéfu ztvárněna na oblakové kupě stojící Panna Maria Bolestná s diagonálně situovaným mečem v hrudi, hlavou v roušce pootočenou do poloprofilu a rukama sepjatýma před tělem, pravý bok obtáčí výrazný věnec pláště spadajícího z ramen. Na zadní straně se nachází ryté iniciály AB a letopočet A 1809. Bočné strany nesou v horní části mělké volutové konzoly s kapkami na dolních cípech, které podpírají vystupující boční úseky obvodové profilované římsy krycí desky. Tato římsa je uprostřed čelní strany segmentovitě vyklenutá a její vysazené boční úseky dle dochovaných trnů nesly původně po stranách sochy, patrně drobných puttů. Na střed krycí desky nasedá projmutý čtyřboký sokl zakončený latinským křížem s fragmentálním korpusem Krista (chybí obličej a dolní končetiny) s od levého boku výrazně odletujícím cípem bederní roušky.