socha sv. Václava

Obec Dobroměřice má původně dvě trojúhelné návsi, socha sv. Václava se nachází na druhé, severovýchodní. Stojí v rovinné travnaté ploše, obehnána novým oplocením, vymezený čtverec je vysypán barevně různorodým drobným kamenivem. Vně plotu jsou symetricky vysazené tři vzrostlé břízy. Socha se obrací čelem k jihu, do zatáčky hlavní ulice Nečišské. Památka je tvořena hrubým hranolovým podstavcem, hladkým soklovým nástavcem a sochou světce. Materiálem je do šeda zpatinovaný pískovec doplněný o kovové prvky: vlajkovou žerď, hrot korouhve a drobný křížek na čapce. Kovové části jsou zlacené či opatřené patinovanou mědí. Oplocení je pozinkované, bez nátěru. Hranol soklové architektury má lehce obdélný průřez. Podstavec je vytesán v anorganické formě jako zdivo z valounových kamenů. Přední část je opatřena svisle obdélnou nehlubokou nikou, která snad původně obsahovala nápisovou desku, dnes nepřítomnou. Z valounů vystupuje již hladký soklový nástavec. Z boku po levé ruce sochy se na horním okraji u předního rohu nástavce dochovala druhá polovina signatury, která šla původně patrně přes roh. Na nástavci je umístěna již užší opět prostá kamenná deska, podnož postavy. Sv. Václav je proveden v tradičním ikonografickém zobrazení, v knížecím šatu, s knížecí korunou, korouhví v pravé a štítem v levé ruce. Na pasu má vpravo zavěšenou dýku a po levici meč, skrytý za štítem. Štít nese rytý obrys orlice, ten je však více než z poloviny překryt pláštěm. Kamenný praporec vynáší kovová zlacená žerď, iluzi uchycení vlajky na žerdi podporuje kovový zlacený hrot, vsazený do hmoty praporce svrchu. Kompozice je spíše statická, světec se dívá před sebe, jen v náznaku je pravou nohou nakročen do mírného kontrapostu.